Hollandse doelpuntenregen in Bundesliga: vijf keer feest

Davy Klaassen heeft zich opgeworpen als redder van Werder Bremen. Net als Wout Weghorst scoort hij twee keer op een middag waarin ook Bas Dost trefzeker is.

Paderborn
Paderborn
1 - 5
Werder Bremen

Dankzij Davy Klaassen heeft Werder Bremen weer terechte hoop op een langer verblijf in de Bundesliga. Juist toen zijn club in de kelderkraker tegen Paderborn een nieuwe tik te verwerken kreeg, stond Klaassen op. In de twintigste minuut kopte hij op fraaie wijze tegendraads een voorzet van Theodor Gebre Selassie binnen. Een minuut eerder had Milot Rashica vanaf de strafschopstip nog een grote kans laten liggen om Werder op voorsprong te helpen.

In de 39ste minuut deed Klaassen wederom van zich spreken. Dit keer knalde hij met een volley binnen na een vrije trap. Daarmee bracht Klaassen, die een rol kreeg toebedeeld als rechtermiddenvelder, zijn seizoentotaal in één wedstrijd van vier naar zes. Tussendoor had Yuya Osako de marge voor Werder al verdubbeld, waarmee de dubbelslag van de 27-jarige Nederlander het duel besliste: 0-3.

Na een uur leek Klaassen zijn optreden extra glans te geven met een assist, na een aanval die hij zelf met een hakje had opgezet. Doordat Josh Sargent tegen de doelman aanschoot, was het pas in de rebound raak via Maximilian Eggestein en bleef een beslissende voorzet van Klaassen uit. Dat Abdelhamid Sabiri nog zorgde voor de 1-4, was slechts een kleine smet op een mooie middag voor Werder. Zeker omdat in de extra tijd ook Niclas Füllkrug nog succesvol was: 1-5.

Voor Werder kwam de overwinning bij Paderborn als geroepen, want de formatie van Klaassen staat nog altijd op de zeventiende plek die aan het einde van de rit degradatie betekent. Doordat concurrent Fortuna Düsseldorf tegen Borussia Dortmund in de extra tijd bezweek, houdt slechts het doelsaldo Werder nog van de zestiende plek die kans geeft op handhaving via de play-offs. In de laatste drie speelrondes wachten Werder nog wedstrijden tegen Bayern München (thuis), FSV Mainz 05 (uit) en 1. FC Köln (thuis) om aan de Tweede Bundesliga te ontsnappen.

VfL Wolfsburg
2 - 2
SC Freiburg
SC Freiburg

Net als Klaassen leek ook Wout Weghorst zijn ploeg met twee doelpunten naar drie punten te helpen. De Nederlandse spits schoot na een kwartier met rechts een teruggetrokken voorzet binnen en sloeg in de 26ste minuut toe uit een strafschop. Dat was alweer zijn achtste treffer vanaf de stip in de Bundesliga, meer dan iedere andere speler sinds zijn komst naar Duitsland.

Toen Daniel Ginczek drie minuten na de tweede goal van Weghorst voor de 3-0 zorgde, leek Wolfsburg in veilige haven. Via de VAR werd deze treffer echter geannuleerd, zoals voor de 2-0 ook al een treffer van Ginczek in rook opging. Hij stond toen buitenspel bij het binnentikken van een kopbal van Weghorst tegen de onderkant van de lat. Doordat SC Freiburg daarvoor al een overtreding gemaakt had, volgde via een penalty alsnog de tweede goal van Wolfsburg. Genoeg voor de zege bleken de twee goals van Weghorst niet. Via Lucas Höler en Roland Sallai knokte Freiburg zich terug: 2-2.

Hertha BSC
Hertha BSC
1 - 4
Eintracht Frankfurt

Voor Bas Dost viel na de hervatting van de Bundesliga nog niets te juichen. De Nederlandse spits moest geduld hebben als tweede keuze achter André Silva en scoorde lange tijd niet. Tot de 51ste minuut van het uitduel met Hertha BSC. De beslissing van Adi Hütter om het na rust met Silva én Dost te proberen, betaalde zich uit toen de Portugees de voorzet leverde bij de gelijkmaker van Dost.

Die had Dost al eerder hopen te maken op slag van rust. Toen haalde Dedryck Boyata hem neer in doorgebroken positie. Dat leverde de Belgische verdediger aanvankelijk een tweede gele kaart en een strafschop tegen op. Dost stond al klaar om die te benutten toen met hulp van de videoscheidsrechter het oordeel wijzigde. Geen penalty en een directe rode kaart, omdat de overtreding net buiten de zestien had plaatsvonden. Zo verloor Hertha de goede uitgangspositie die het verworven had dankzij een goal van Krzysztof Piatek.

Na de treffer van Dost toonde ook Silva aan zich prima te voelen in het spitsenkoppel. Met een hakje hielp hij Eintracht Frankfurt op voorsprong. Met een droge knal stelde Obite Evan N'Dicka in de 69ste minuut de zege veilig: 1-3. Met deze stand op het scorebord besloot Hütter een kwartier voor tijd tot een Nederlandse wissel: Dost eruit en Jonathan de Guzman erin. Ook zonder Dost bleef Silva in vorm. Met een stift bepaalde hij de eindstand op 1-4.

1. FC Köln
1. FC Köln
1 - 2
Union Berlin

Voor Kingsley Ehizibue viel er niets te juichen. Zijn 1. FC Köln ging thuis onderuit tegen Union Berlin: 1-2. De rechtsback werd bovendien in de 63ste minuut gewisseld. Daarmee participeerde Ehizibue dus niet in het Nederlandse feestje in Duitsland op deze zaterdagmiddag.