Hoe SuperSheva zijn Oekraïne weer mee laat tellen in Europa

Reacties

Met Oekraïne - Portugal staat maandagavond de kraker in Groep B van het EK-kwalificatietoernooi op het programma. Niet het Portugal van superster Cristiano Ronaldo staat bovenaan in de poule, maar het Oekraïne van bondscoach Andriy Shevchenko. Een korte kennismaking met de ploeg die op het punt staat zich te plaatsen voor het EK in 2020.

Hoe SuperSheva zijn Oekraïne weer mee laat tellen in Europa
© Pro Shots
Oekraïne
Oekraïne
2 - 1
Portugal
Portugal

De EK-kwalificatie begon voor Oekraïne met de uitwedstrijd tegen Portugal. Ronaldo en consorten kwamen niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen de formatie uit Oekraïne, die daarna geen punt meer verspeelde. Luxemburg (1-2), Servië (5-0), weer Luxemburg (1-0) en Litouwen (0-3 en 2-0) werden allemaal geklopt. Daarmee is de ploeg van de legendarische spits Shevchenko de ongeslagen koploper in Groep B. Oekraïne stevent zodoende af op de derde EK-deelname op rij nadat het land debuteerde op het EK 2012 dat in eigen land én Polen werd gehouden. In Kiev kan dat karwei maandagavond worden voltooid.

Shevchenko, met 48 goals de all-time topscorer van zijn land, werd in 2016 aangesteld als bondscoach van Oekraïne. De voormalig spits speelde bij Dinamo Kiev en Chelsea, maar kende zijn hoogtijdagen bij AC Milan, waarmee hij in 2003 de Champions League won. Tot juli 2016 was SuperSheva een half jaar assistent-coach van Mykhaylo Fomenko, die na het mislukte EK 2016 de laan uit werd gestuurd. Met nul punten én goals werd het land kansloos laatste in Groep C waarin ook Duitsland, Polen en Noord-Ierland zich bevonden.

Het was zijn eerste baan als coach voor Shevchenko en zijn gebrek aan ervaring was dan ook een punt van discussie in Oekraïne. 'Het was een enorme uitdaging voor me. Maar hoe moeilijker iets is, des te meer motivatie ik heb. Ik wil slagen en geloof in mijn spelers', aldus de voormalig topspits, die met zijn prestaties de discussies de kop in heeft gedrukt. Hoewel het WK 2018 in Rusland ternauwernood werd misgelopen door een nederlaag in de laatste wedstrijd van de kwalificatie tegen Kroatië ligt een EK-ticket nu voor het oprapen. Een gelijkspel tegen Portugal is voldoende.

Team
Shevchenko maakt indruk met een mix van jonge talenten en ervaring. Zo is de inmiddels 35-jarige Shakhtar Donetsk-doelman Andriy Pyatov nog steeds niet weg te denken onder de lat van Oekraïne. Hij debuteerde pas in 2007 op zijn 23ste in het nationale elftal en staat tegen Portugal voor zijn 92ste interland. De doelman, tevens aanvoerder, incasseerde pas één tegengoal in de huidige kwalificatiereeks en is héél dicht bij zijn derde EK. Vermoedelijk zal het ook zijn laatste worden. De twintigjarige Real Madrid-doelman Andriy Lunin, momenteel verhuurd aan Real Valladolid, staat immers te trappelen om de erfenis van Pyatov op zich te nemen.

Pyatov was vrijdag in het met 2-0 gewonnen duel met Litouwen een van vier dertigers in het team van Shevchenko. Marlos, Júnior Moraes en Taras Stepanenko, net als Pyatov allemaal actief voor Shakhtar Donetsk, zijn de andere drie. Een andere dertiger en Shakhtar Donetsk-speler, Yevhen Konoplyanka, viel nog in. Zij worden omgeven door een nieuwe lichting talenten met de 22-jarige Oleksandr Zinchenko (Manchester City) en Viktor Tsyhankov (Dinamo Kiev) als paradepaardjes. Laatstgenoemde is dan ook samen met Ruslan Malinovskyi, middenvelder van Atalanta Bergamo, topscorer in de huidige kwalificatiereeks met drie goals. Malinovskyi verdiende afgelopen zomer een transfer van RC Genk, waarmee hij kampioen van België werd, naar de Serie A.

De grote sterspeler is Andriy Yarmolenko, die in 2017 Oekraïne achter zich liet voor een een Duits avontuur bij Borussia Dortmund. Na één seizoen verliet hij de Bundesliga alweer voor een nieuw avontuur bij West Ham United in de Premier League. Door een gescheurde achillespees moest Yarmolenko vanaf oktober het gehele Premier League-seizoen aan zich voorbij laten gaan en moest hij ook de eerste vijf EK-kwalificatiewedstrijden aan zich voorbij laten gaan. Dit seizoen staat hij er bij zowel West Ham United als Oekraïne weer. In de Premier League was hij inmiddels drie keer trefzeker in zeven duels. Voor Oekraïne wacht de reservecaptain nog wel op zijn eerste goal in de kwalificatiereeks.

Portugal
'Ik wil dit project laten slagen, naar het EK gaan en het daar goed doen', sprak Shevchenko in aanloop naar Portugal-thuis klare taal. 'We zullen spelen met het team dat de laatste wedstrijd heeft gewonnen en ook bijna alles won in de Nations League (Oekraïne werd eerste in Groep 1 van Divisie B in een groep met Tsjechië en Slowakije, red.). Het wordt een heel belangrijke wedstrijd waarin we willen laten zien tot wat we in staat zijn. We verwachten een vol stadion en hopelijk wordt het een bijzondere avond voor heel Oekraïne.'

Mocht het benodigde punt tegen Portugal niet gepakt worden, volgt op 17 november nog een herkansing. Dan wordt de laatste kwalificatiewedstrijd gespeeld in en tegen Servië. 

Dan moet Oekraïne wel Ronaldo, die zijn zevenhonderdste goal in zijn carrière kan maken, in toom zien te houden. 'Het gebeurt niet elke dag dat we tegen zulke spelers spelen. Dat moet een grote eer zijn voor iedereen. We moeten hem geen ruimte geven. Normaal gesproken richten we ons niet op één speler, maar dat kan dit keer mogelijk anders zijn', verklapte Shevchenko. 

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep B EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Oekraïne
8
6
2
0
17-4
+13
20
2
Portugal
8
5
2
1
22-6
+16
17
3
Servië
8
4
2
2
17-17
0
14
4
Luxemburg
8
1
1
6
7-16
-9
4
5
Litouwen
8
0
1
7
5-25
-20
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.