Hoe er tot twee keer toe een streep ging door een terugkeer van Elia bij Ajax

Reacties

Eljero Elia kreeg tot twee keer toe de kans om terug te keren bij Ajax. Beide keren ging er een streep door zijn terugkeer in Amsterdam, om uiteenlopende redenen.

Hoe er tot twee keer toe een streep ging door een terugkeer van Elia bij Ajax
© Pro Shots
In de rubriek 'In de Kantlijn' verzamelt de redactie van VI.nl de laatste opmerkelijke voetbalberichten. Rare, leuke of opvallende quotes, enorme blunders, schitterende doelpunten of nieuws met een knipoog vind je in deze rubriek.

Dat heeft Elia verteld in gesprek met Ziggo Sport. De 36-jarige oud-international verruilde de jeugdopleiding van Ajax in 2002 voor die van ADO Den Haag, waar hij in het seizoen 2005/06 doorbrak in het eerste elftal. Een seizoen later kon Elia niet voorkomen dat ADO degradeerde uit de Eredivisie, maar zelf maakte hij wel een transfer naar FC Twente.

Ajax toonde in de zomer van 2007 ook interesse, maar Elia bedankte voor een terugkeer in Amsterdam. 'Henk ten Cate was toen trainer en zei: "Kom bij Ajax, maar je kan wel bij het tweede gaan trainen". Dat zag de toenmalige jeugdinternational absoluut niet zitten. 'Ik zei: "Nee, ik kom niet. Ik heb al bij het tweede meegedaan"', deelde hij Ten Cate mee.

Marco van Basten wilde Elia in december 2008 naar Ajax halen.
© Pro Shots
Marco van Basten wilde Elia in december 2008 naar Ajax halen.

Anderhalf jaar later meldde Elia zich weer in De Arena, dit keer omdat Marco van Basten hem graag naar Amsterdam wilde halen. De vleugelaanvaller maakte dat seizoen grote indruk bij FC Twente, dat ook toestemming gaf aan Ajax om met de Eredivisie-revelatie te praten. Uiteindelijk zette voorzitter Joop Munsterman echter een streep door de transfer.

Elia zat met zijn hoofd al in Amsterdam. 'Ik stond op het punt om bij Ajax te tekenen. Ik was met Van Basten in het stadion voor een kennismakingsgesprek, samen met mijn zaakwaarnemer en mijn vader en moeder en zou gaan tekenen.' FC Twente vond het bod van Ajax echter onacceptabel, waardoor zijn terugkeer in Amsterdam wederom van de baan was.

Uiteindelijk zou Elia een half jaar later voor negen miljoen euro de overstap maken naar Hamburger SV. Via Juventus, Werder Bremen en Southampton kwam hij in 2015 niet in Amsterdam, maar in Rotterdam terecht. Bij Feyenoord zou Elia, WK-finalist met Oranje in 2010, zijn belofte in de Nederlandse top alsnog inlossen en in 2017 de landstitel winnen.

Bekijk hier al onze video's
Meer E. Elia
Meer over E. Elia
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.