Hoe de ultieme clubhopper voor één dag onsterfelijk werd bij PSV

Reacties

Het is vandaag precies vijftien jaar geleden dat PSV zich ten koste van Olympique Lyon plaatste voor de halve finale van de Champions League. De historische avond in het Philips Stadion kreeg een onverwachte hoofdrolspeler: Robert de Pinho de Souza.

Hoe de ultieme clubhopper voor één dag onsterfelijk werd bij PSV
© Pro Shots

De route naar Eindhoven
PSV is bezig aan een indrukwekkend seizoen als er eind januari tóch nog een speler bijkomt. Het aantrekken van Alex en Heurelho Gomes bleek een daverend succes en dus durven de Eindhovenaren het wel aan om nog een Braziliaan aan te trekken. Robert komt over van het Mexicaanse Atlas, waar hij is uitgeroepen tot Speler van het Jaar.

De 24-jarige aanvaller heeft er dan al een hele rij clubs op zitten. Bij Coritiba, Botafogo, Servette FC, São Caetano, Kawasaki Frontale en Spartak Moskou heeft hij niet kunnen imponeren, maar zijn uitstekende prestaties bij Atlas bewegen PSV zo’n vier miljoen euro voor hem neer te leggen. Een behoorlijk bedrag, maar toch is hij in zijn eerste maanden in Nederland vooral bankzitter. In de Eredivisie mag hij drie keer kort invallen, zijn enige basisplaats krijgt hij in het bekerduel met TOP Oss.

Lyon
Dan komt het tweeluik met Olympique Lyon, een ploeg vol spelers van naam, zoals Eric Abidal, Gregory Coupet, Florent Malouda en Sylvain Wiltord. Door een late gelijkmaker van Phillip Cocu in Frankrijk begint PSV met een prima uitgangspositie aan de return. In Eindhoven gaat het echter al vroeg mis. Wiltord profiteert van miscommunicatie tussen Wilfred Bouma en Alex en verschalkt Gomes in de korte hoek.

Kort na rust stelt de ploeg van Guus Hiddink echter orde op zaken. Mark van Bommel slingert de bal voor uit een vrije trap en Abidal kopt hem precies voor de voeten van Alex. De Braziliaanse sloper haalt verwoestend uit: 1-1. Daar blijft het bij, ook in de verlenging, waardoor strafschoppen de beslissing moeten brengen.

© Pro Shots

Van Bommel toont zich een ware aanvoerder door de eerste penalty op te eisen en onberispelijk binnen te schieten. Juninho Pernambucano – de man met de ongeëvenaarde traptechniek – maakt vervolgens ook geen fout. Nadat ook André Ooijer zijn strafschop benut, gaat Michael Essien voor het eerst in de fout. Zijn inzet wordt knap gepareerd door Gomes.

Na trefzekere penalty’s van Bouma en Hatem Ben Arfa kan DaMarcus Beasley de thuisploeg op matchpoint zetten, maar hij stuit op Coupet. Ook Abidal gaat echter in de fout, waardoor PSV het kan beslissen. De vraag is: wie durft? Niet de ervaren Cocu of Johann Vogel, maar invaller Robert blijkt de aangewezen man. De Braziliaan, die in de slotfase in de ploeg kwam, heeft geen plankenkoorts. Coupet zit in de goede hoek, maar heeft geen antwoord op de harde inzet van Robert, die PSV zo naar de halve finale van het miljoenenbal schiet.

Wereldreis
Het is een onvergetelijk moment van een vergeten voetballer. Robert kan zijn heldenrol namelijk geen vervolg geven bij PSV. Wel bezorgt hij de ploeg van Hiddink nog een competitiezege op Willem II, maar daarna speelt hij geen rol van betekenis meer. PSV slijt de aanvaller in de zomer van 2007 uiteindelijk nog met een minimaal verlies (3,5 miljoen euro) aan Real Betis, waar hij nog een prima periode kent.

Toch weet hij er niet te aarden. Robert kan een lucratieve aanbieding uit Saudi-Arabië niet weigeren en vertrekt na anderhalf jaar alweer uit Sevilla. Al-Ittihad is zijn volgende bestemming, in wat een ongekende wereldreis wordt. Robert groeit uit tot de ultieme clubhopper, in totaal speelt hij voor 31 clubs, voornamelijk in Brazilië en Mexico, maar ook in Zuid-Korea en Malta. Eind 2018 vindt hij het mooi geweest en zet hij een punt achter zijn spelersloopbaan.

En PSV? De ploeg van Hiddink grijpt door een zeer late goal van AC Milan-middenvelder Massimo Ambrosini naast een plaats in de Champions League-finale. Het memorabele seizoen 2004/05 wordt wel afgesloten met een zeer overtuigende landstitel en winst van de KNVB-beker.

Opstellingen

PSV: Gomes; Ooijer, Alex, Bouma, Lee; Van Bommel, Cocu, Vogel; Park, Vennegoor of Hesselink (57. Beasley), Farfán (85. Robert).

Olympique Lyon: Coupet; Réveillère, Caçapa, Cris, Abidal; Essien, Juninho, Diarra; Govou (88. Ben Arfa), Wiltord (95. Nilmar), Malouda.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.