Historische dag voor FC Twente in Breda

FC Twente beleefde een historische middag in Breda. Bryan Ruiz legde de basis voor de eerste titel in de clubgeschiedenis, Miroslav Stoch nam de laatste twijfels weg (0-2).

De twintigste minuut was het beslissende moment voor de laatste Enschedese zege in de strijd om de titel. NAC'er Csaba Fehér gleed met twee gestrekte benen in op Theo Janssen en kreeg terecht van scheidsrechter Kevin Blom de rode kaart. NAC was nauwelijks bekomen van de tegenvaller of FC Twente profiteerde al. Uit de nog openstaande vrije trap vond Janssen bij het hervatten van de wedstrijd Bryan Ruiz. De Costa Ricaan profiteerde van halfslachtig ingrijpen van Ferne Snoyl en passeerde vervolgens ook keeper Jelle ten Rouwelaar.

De voorsprong was verdiend maar ook een magere oogst van een eerste helft van FC Twente, dat ook vóór de uitsluiting van Fehér duidelijk de betere ploeg was. De Enschedese formatie kon het zichzelf verwijten dat het niet eerder rustig achterover kon leunen.

Met name Kenneth Perez en Blaise Nkufo mochten zich aangesproken voelen. De Deense aanvallende middenvelder bleef twee keer zonder succes oog in oog met Ten Rouwelaar. De doelman van NAC voorkwam ook de 2-0 van Nkufo, die van dichtbij een fraaie mogelijkheid niet wist te verzilveren

NAC Breda had een overwinning nodig om verzekerd te zijn van de play-offs om Europees voetbal. Maar de ploeg van trainer Robert Maaskant nam in de tweede helft een afwachtende houding aan.
FC Twente had daar logischerwijs geen moeite mee en speelde de wedstrijd rustig uit.

Tijdens het aftellen verzuimde FC Twente aan de onzekerheid een einde te maken. Door de kleine marge bleef een Bredase gelijkmaker als een donkere wolk boven Enschede hangen.

Zestien minuten voor tijd verdween het laatste restje twijfel. Miroslav Stoch maakte zich vanaf de linkerkant knap vrij en krulde de bal in de verre hoek; 0-2. FC Twente kon de eerste titel in zijn geschiedenis niet meer mislopen.

NAC bleef in meerdere opzichten met lege handen achter. Rivaal Willem II verloor ondanks een knappe inhaalrace van Roda JC, waardoor NAC naast een plaats in de play-offs greep.