Historische Champions League-overwintering Ajax na dubbelslag Tadic

Reacties

Ajax is dinsdagavond voor het eerst in dertien seizoenen doorgedrongen tot de laatste zestien van de Champions League. De Amsterdammers maakten in de wedstrijd bij AEK Athene na rust het verschil en mogen zelfs nog hopen op groepswinst.

Historische Champions League-overwintering Ajax na dubbelslag Tadic
AEK Athens
AEK Athens
0 - 2
Ajax
Ajax

Ajax-coach Erik ten Hag ving het gemis van Nicolás Tagliafico (geschorst) en Hakim Ziyech (geblesseerd) op met het opstellen van Maximilian Wöber en Donny van de Beek, die tijdens het eerste duel met AEK Athene tekende voor de belangrijke 2-0 in een duel dat Ajax uiteindelijk met 3-0 won. Tagliafico nam de overige twee goals voor zijn rekening.

Sinds die avond in september liet Ajax zowel in de Eredivisie in de Champions League bijna geen steek vallen, terwijl AEK Athene juist in een wak zit. De Amsterdammers hoopten dat beide trends zich dinsdag zouden voortzetten, zodat ze niet afhankelijk zouden zijn van puntenverlies van Benfica bij Bayern München.

Ondanks grote ongeregeldheden op de tribunes ging het duel zoals gepland om 18.55 uur van start. Ajax probeerde het initiatief te nemen tegen het afwachtend opererende AEK Athene, maar dwong in de openingsfase weinig mogelijkheden af. Onder aanvoering van Dmytro Chygrynskiy gaf de Griekse defensie aanvankelijk bijna niets weg.

Ook de voormalige Barcelona-speler liet zich na 27 minuten verschalken door een fraaie pass van Frenkie de Jong. De Oranje-international vond David Neres, maar diens (zachte) kopbal werd onschadelijk gemaakt door keeper Vasilios Barkas. Vlak daarna zag Lasse Schöne een vrije trap maar net over het doel vliegen. Deze momenten waren illustratief voor een wedstrijdbeeld waarin Ajax steeds gevaarlijker werd en de thuisploeg onder een steeds grotere druk kwam te staan. Met name de vleugelverdedigers van Ajax kregen oceanen van ruimte.

Ajax is nu ongeslagen in zijn eerste elf Europese duels van dit seizoen, hetgeen slechts tweemaal eerder werd gepresteerd.
Ajax is nu ongeslagen in zijn eerste elf Europese duels van dit seizoen, hetgeen slechts tweemaal eerder werd gepresteerd.

Het zeer povere AEK Athene haalde zonder kleerscheuren de rust en kwam bij het scheiden van de markt zelfs bijna op voorsprong. Ezequiel Ponce stuitte op Andre Onana, die daarmee voorkwam dat Ajax na rust in de achtervolging moest.

Dat de rust in het stadion allerminst was teruggekeerd, bleek uit de vuurwerkgeluiden vlak na de pauze. In dit merkwaardige decor kwam Ajax moeizaam weer op gang. Aanvallen werden vaak in de knop gebroken door balverlies. In de 55ste minuut was er even schrik om Matthijs de Ligt, die in botsing kwam met Chygrynskiy. De Ajax-aanvoerder bleef aangeslagen op de grond liggen, maar hoefde de strijd niet te staken.

Ten Hag greep na een uur in met het inbrengen van Klaas Jan Huntelaar voor de anonieme Kasper Dolberg. De Achterhoeker stond amper binnen de lijnen of het stond bijna 0-1. Een inzet van Van de Beek, die goed anticipeerde op een voorzet van Dusan Tadic, belandde op de paal. De bevrijdende treffer viel in de 68ste minuut alsnog. Tadic verzilverde een strafschop, die werd toegekend wegens hands van Marko Livaja. Het betekende tevens de tweede gele kaart voor de Kroaat.

Sinds de eeuwwisseling is het de derde keer dat Ajax overwintert in de Champions League.
Sinds de eeuwwisseling is het de derde keer dat Ajax overwintert in de Champions League.

Ajax rook tegen de tien man van AEK Athene bloed en maakte er razendsnel 0-2 van na een knappe aanval. Neres vond Huntelaar, die Tadic in staat stelde de bal binnen te schuiven. De tweede Ajax-goal maakte een einde aan alle spanning. AEK Athene was simpelweg niet bij machte iets terug te doen, al zette Lucas Boye nog wel Onana aan het werk met een pegel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door de zege heeft Ajax zich na 4.753 dagen weer gekwalificeerd voor de laatste zestien in het miljardenbal. De Amsterdammers maken zelfs nog kans op de groepswinst. Over twee weken sluit Ajax de groepsronde af met een thuiswedstrijd tegen Bayern München, dat later op dinsdag eerst nog aantreedt tegen Benfica. De loting voor de achtste finale is op 17 december.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep E UEFA Champions League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
6
4
2
0
15-5
+10
14
2
Ajax
6
3
3
0
11-5
+6
12
3
Benfica
6
2
1
3
6-11
-5
7
4
AEK Athens
6
0
0
6
2-13
-11
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Knap hoe Ten Hag het sentiment heeft doen keren in Amsterdam'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.