Historie in Nijmegen: NEC en Volendam zorgen voor unieke slotfase

NEC speelde zondag voor het eerst dit seizoen een Eredivisie-duel zonder Bas Dost. In een knotsgekke slotfase ging het werkelijk alle kanten op en zorgde uitgerekend Koki Ogawa, de vervanger van Dost, er in de 98ste minuut voor dat Volendam naast de eerste uitzege sinds 8 januari greep (3-3).

N.E.C.
N.E.C.
3 - 3
FC Volendam
FC Volendam

Voor aanvang van het duel in De Goffert poseerden aanvoerders Bram Nuytinck en Darom Mirani met een ingelijst Volendam-shirt met de tekst 'Sterkte Bas!', dat de bezoekers hadden meegenomen naar Nijmegen. Dost, die kampt met een ontstoken hartspier, werd in de punt van de aanval vervangen door Ogawa.

Alsof het zo moest zijn, opende de Japanner in de zesde minuut de score. Na geklungel in de defensie van Volendam belandde de bal via Elayis Tavsan voor de voeten van Ogawa (1-0). De 26-jarige aanvaller leek even later zelfs de score te verdubbelen, maar de VAR zette vanwege buitenspel een streep door dat doelpunt.

Mühren doet het in twee keer
Tien minuten voor rust viel de goal aan de andere kant. Robert Mühren kopte in eerste instantie nog op de lat, maar gaf daarmee een assist op zichzelf. De Volendammer sloeg in de rebound toe met het hoofd (1-1). Mühren kwam bij het doelpunt overigens in botsing met Jasper Cillessen, maar hield daar slechts hoofdpijn aan over.

Tavsan zou het rustsignaal niet halen. De aanvaller kreeg vlak na de gelijkmaker zijn tweede gele kaart gepresenteerd. Ondanks de onhandige overtreding leek dat een zware straf, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis toonde zich onverbiddelijk. Trainer Rogier Meijer besloot halverwege niet in te grijpen en liet zijn ploeg intact.

De Nijmegenaren hadden in ondertal lastig tegen Volendam, dat na een uur dicht bij de voorsprong was. Milan de Haan probeerde het van afstand en zag zijn inzet via de lat en Cillessen terug het veld in komen. NEC ging nog defensiever spelen, waardoor het spel zich voornamelijk op de helft van de thuisploeg afspeelde.

De Haan slaat alsnog toe
De Haan scoorde even later alsnog. De negentienjarige middenvelder deed dat op schitterende wijze. Hij haalde ineens uit, raakte weer het aluminium, maar zag de bal dit keer via de binnenkant van de paal binnenvliegen (1-2). De bezoekers leken op weg naar de eerste uitzege sinds 8 januari, maar Mio Backhaus liet zijn ploeg in de steek.

De negentienjarige doelman kwam in de laatste minuut onbesuisd uit en trok Sontje Hansen naar de grond. Magnus Mattsson nam de penalty, faalde niet en maakte alweer zijn zevende Eredivisie-doelpunt van het seizoen (2-2). Ook daar bleef het niet bij. Wat heet.

Volendam kreeg in de 96ste minuut een vrije trap op de rand van de zestien. Die krulde Calvin Twigt op schitterende wijze achter Cillessen (2-3). Was dat dan de beslissing? Nee, luidde het antwoord. Ogawa zorgde in de 98ste minuut (!) via de binnenkant van de paal voor de (volgende) gelijkmaker. Dat bleek het unieke slotstuk. Door het gelijkspel staat Volendam op doelsaldo zestiende, NEC staat tiende.