Historie geeft PEC goede hoop op 'Stam-effect'

Reacties

PEC Zwolle hoopt met een wisseling van de wacht weg te komen uit de degradatiezone. Jaap Stam neemt het stokje over van John van 't Schip en moet de Zwollenaren voor de Eredivisie zien te behouden. Hoe verging het de laatste trainers die halverwege het seizoen moesten bijspringen? Met behulp van statistiekenbureau Opta zochten we het uit.

Historie geeft PEC goede hoop op 'Stam-effect'

In de afgelopen tien jaar gebeurde het vijftien keer dat een Eredivisie-club rond de jaarwisseling wisselde van trainer. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het niet elke keer ging om een gedwongen vertrek. Vorig jaar werd Erik ten Hag bijvoorbeeld door Ajax opgepikt bij FC Utrecht, in januari 2016 verruilde Peter Bosz zijn Vitesse voor Maccabi Tel Aviv, terwijl Ronald Koeman eind 2007 als PSV-trainer op de bekende trein naar Valencia stapte. In de overige twaalf gevallen ging het wél om een trainer die ontslag nam of kreeg.

De cijfers van die twaalf wisselingen van de wacht laten zien dat het vaak effect heeft. Toch is dat niet altijd het geval. In het seizoen 2008/09 zette FC Utrecht trainer Willem van Hanegem op straat. Hij pakte voor zijn congé gemiddeld 1,4 punt per wedstrijd, opvolger Ton Du Chatinier kwam tot slechts 1,2 punt. In 2011/12 ging het op die manier mis bij FC Twente: daar moest Co Adriaanse (1,9) plaats maken voor Steve McClaren (1,6). En in 2013/14 besloot Roda JC om Ruud Brood te vervangen door Jon Dahl Tomasson, maar ook dat werd geen succes: 1,0 om 0,7 punt. De Deen werd zelfs laatste met de Limburgers.

In de negen overige gevallen deed de opvolger van de weggestuurde (of vertrokken) trainer het wél beter dan zijn voorganger. Gert Heerkes (1,9) deed het in 2007/08 zelfs véél beter dan Brood (0,7). Ook bij Vitesse in 2008/09 was er onder Theo Bos (1,6) veel verbetering ten opzichte van de maanden onder Hans Westerhof (0,9).

Hoewel de trainerswisselingen vaak dus wel effect hebben, is het niet altijd het optimale effect. Zo deed Dick Advocaat het bij Sparta Rotterdam vorig jaar wat beter dan Alex Pastoor, maar degradeerden de Spangenaren alsnog. Hetzelfde geldt voor NAC Breda in 2014/15. Daar deed Robert Maaskant het weliswaar beter dan Nebojsa Gudelj, maar hij kon niet voorkomen dat de Parel van het Zuiden het een jaar later in de Eerste Divisie moest proberen.

Ook bij PEC Zwolle hopen ze nu op een schokeffect. De Blauwvingers pakten onder Van 't Schip vijftien punten in zestien wedstrijden (0,9 gemiddeld), onder interim-trainer Gert Peter de Gunst ging het zeventiende duel verloren. PEC staat vijftiende en moet na de winter nog vol aan de bak om (play-offs om) degradatie te voorkomen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.