'Hij doet me een beetje denken aan Niklas Moisander'

Reacties

Dario Van den Buijs zal de kenners ongetwijfeld al opgevallen zijn, maar het grote publiek heeft de jonge verdediger van Eindhoven nog nauwelijks op de radar. Een Belgische belofte met een bijzonder linkerbeen zet zijn eerste stappen als prof aan de Aalsterweg.

'Hij doet me een beetje denken aan Niklas Moisander'

Vorig seizoen al was hij belangrijk bij FC Eindhoven, dit seizoen is het niet anders. De Belg Dario Van den Buijs is pas 21, maar met zijn specifieke kwaliteiten mag hij zeker een van de beste centrale verdedigers in de Jupiler League genoemd worden. Van den Buijs is ondanks zijn jonge leeftijd zelfs aanvoerder. Dat was hij in de B- en A-jeugd bij Club Brugge ook, het van achteruit coachen en helpen van zijn ploeggenoten lijkt een aangeboren kwaliteit. Een leider in de dop, al is zelf van mening dat ie daar wel degelijk nog stappen in moet maken.

Van den Buijs is een van de nieuwste Jupiler League-briljantjes. De voorbeelden van spelers die zich via het tweede Nederlandse niveau hebben opgewerkt zijn legio. Het moet raar lopen wil Van den Buijs niet de volgende zijn die de Jupiler-springplank gebruikt. Zijn tot medio 2018 lopende contract, met daarin een gelimiteerde transfersom, zal hij naar verwachting niet uitdienen. Dario Van den Buijs komt voor op menig scoutingslijstje, de vraag is wanneer en welke club hem op gaat pikken.

Van den Buijs kwam vorige zomer over van Club Brugge, de club waar hij de jeugdopleiding doorliep en waar zijn vader Stan assistent-trainer is. Vader Van den Buijs is een grote naam in het Belgische voetbal. Na een achttienjarige loopbaan als prof op de Belgische velden ging hij verder als trainer en scout. Stan Van den Buijs speelde nog met en onder Johan Boskamp bij Lierse SK en was enkele malen (behalve bij FC Twente) assistent-trainer van Michel Preud'homme.

Zoon Dario noemde de bekendheid van zijn vader al eens een reden voor zijn vertrek naar Nederland. Hier kent niemand zijn vader en kan de jonge defensieve kracht zich in de luwte ontwikkelen. Dat doet ie aan de Aalsterweg vanaf het allereerst moment. De pass die hij met zijn linkervoet kan verzenden is om van te smullen. Vorig seizoen lanceerde hij met zo’n lange bal zijn landgenoot Jinty Caenepeel tegen FC Volendam. Hij noemde het zijn mooiste assist, maar ook hoekschoppen legt hij met de machtige linker waar hij ze hebben wil. Met zeven assists bewees hij vorig seizoen dat hij niet alleen als verdediger van waarde is. Nu staat de assist-teller alweer op vier en maakte hij ook al twee treffers.

Moisander
Ex-MVV-spits Gunter Thiebaut is de zaakwaarnemer van Van den Buijs.  'Hij doet me als type speler een beetje deken aan Niklas Moisander, waartegen ikzelf indertijd nog gespeeld heb', luidt de mening van Thiebaut. 'Hij is enorm leergierig en is een jongen die een doel voor ogen heeft, maar die ook weet dat hij er elke dag hard voor moet werken.' Mooie woorden van een zaakwaarnemer uiteraard, maar wie Van den Buijs bij Eindhoven aan het werk ziet, weet dat de waarneming klopt.

Van den Buijs lijkt toe aan een stap hogerop. 'Als ik zie wat hij nu presteert, dan is hij wel klaar voor de stap naar een goede ploeg in de Eredivisie. Maar momenteel gaat alle aandacht uit naar Eindhoven en is het belangrijk om daar elke week te tonen dat ie er klaar voor is', weet ook Thiebaut.

Voorzichtig is er afgelopen zomer al eens geïnformeerd naar Van den Buijs, maar de nieuwe trainer Ricardo Moniz kon het seizoen gewoon beginnen met de jonge steunpilaar. Na een gewenningsperiode tussen trainer en club lijkt Eindhoven, vorig seizoen nog eindigend in de topvijf, de draai gevonden te hebben. Met Van den Buijs als blikvanger.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.