Hiddink vreest voor conditionele achterstand Turken

Turkije rekende woensdagavond in een oefenduel af met Estland (3-0). Bondscoach Guus Hiddink was tevreden met het resultaat, maar plaatste een kanttekening.

Hiddink vreest voor conditionele achterstand Turken

Door het grootscheepse omkoopschandaal in Turkije is de start van de competitie verplaatst naar september. Aan het begin van die maand staan echter twee belangrijke EK-kwalificatieduels op het programma. Op 2 september is Kazachstan te gast in Turkije, terwijl vier dagen later het uitduel met de nummer vier van Groep A, Oostenrijk, op het programma staat.

'Ik heb gemerkt dat er in de tweede helft van de wedstrijd sprake was van een conditionele achterstand. Dat is logisch, de competitie is nog niet begonnen. Maar ik heb de spelers wel opgeroepen tot die twee wedstrijden aan hun eigen conditie te werken. Dan moeten ze er staan.'

Niettemin was Hiddink tevreden over het gewonnen oefenpotje. 'De uitslag bevalt me. We hebben toch drie goals gemaakt.'

De keuzeheer ging tevens in op enkele individuen: Arda Turan (Atlético Madrid), Gökhan Töre (door Chelsea verkocht aan Hamburger SV) en Emre Belözoglu (Fenerbahçe). 'De overstap van Arda naar Spanje is goed voor het Turkse voetbal. Daar zal hij sneller leren handelen. Töre is een jongen die ik erbij heb gehaald, omdat hij een mannetje kan passeren. Daar hebben wij behoefte aan.'

Hiddink, die bij een 3-0 stand in de tweede helft diverse talenten de kans gaf zich te laten zien, reserveerde tevens lovende woorden voor Emre. De middenvelder werd uitgefloten, nadat hij eerder werd genoemd in het omkoopschandaal.

'Hij heeft zich niet laten afleiden. Dat is knap', stelde Hiddink. Emre nam na acht minuten met een benutte strafschop de 1-0 voor zijn rekening. Kazim Kazim tekende voor de andere twee treffers.

De Turken bezetten momenteel de derde plaats achter het ongenaakbare Duitsland en nummer twee België. De Belgen hebben een punt meer, maar hadden daar wel een wedstrijd meer voor nodig.

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's