Hiddink en Turkije kunnen EK vergeten na afstraffing

Turkije lijkt al na de eerste van de twee play-off-duels om een ticket voor het EK van 2012 in Oekraïne en Polen kansloos. De ploeg van bondscoach Guus Hiddink verloor in Istanbul op ontluisterende wijze met liefst 3-0 van Kroatië. Opvallend was dat de Turken op kinderlijk eenvoudige wijze de treffers weggaven.

Hiddink en Turkije kunnen EK vergeten na afstraffing

Binnen twee minuten kreeg Hiddink de eerste teleurstelling te verwerken. Waar de Nederlander zijn keurkorps vooraf nog op het hart had gedrukt geen tegentreffers te incasseren, kwam Turkije door een goal van Ivica Olic op achterstand. De aanvaller van Bayern München profiteerde met zijn treffer gretig van een zeer matig ingrijpende Volkan Demirel. De Turkse sluitpost tikte een lage voorzet zo voor de voeten van de doelpuntenmaker.

Na het eerste belangrijke uitdoelpunt van de Kroaten vergrootte Marijo Mandzukic na ruim een half uur spelen de Turkse malaise. Na opnieuw weifelend optreden van de Turkse defensie kopte hij bij de tweede paal raak, waardoor de ploeg van bondscoach Slaven Bilic op rozen zat.

Turkije, dat tussen de eerste twee Kroatische goals wel de overhand had, slaagde er maar niet in echt gevaarlijk te worden. Vijf minuten na de onderbreking vervloog ook de laatste Turkse hoop. Vedran Corluka kon vogelvrij een vrije trap van Dario Srna met het hoofd tot treffer promoveren. De Kroaat werd geen strobreed in de weg gelegd door de falende Turkse verdedigers.

In het vervolg ging de ploeg van Hiddink nog wel op zoek naar een eretreffer, maar ondanks verwoede pogingen bleef het bij 0-3. Door die stand lijkt dit tweeluik beslist. Turkije krijgt dinsdag in Kroatië nog wel de kans met een stunt alsnog EK-deelname af te dwingen.

Mits de Turken er dinsdag niet in slagen te stunten lijkt het einde van het dienstverband van Hiddink als bondscoach van Turkije dichtbij. Gedurende de tweede helft riep het thuispubliek massaal om het ontslag van de Nederlander en werd ook Demirel voortdurend uitgefloten. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's