Het winterklassement: de rapportcijfers van de Eredivisie-trainers

Reacties

In elke speelronde deelt VI rapportcijfers uit aan de spelers in de Eredivisie, maar ook de coaches ontsnappen niet aan het kritische oog van de clubwatchers. Nu de winterstop is aangebroken in Nederland, zetten we op een rijtje welke coach het best scoorde in de eerste seizoenshelft.

Het winterklassement: de rapportcijfers van de Eredivisie-trainers
© Pro Shots

Bovenaan loopt de ranking rechtlijnig met het klassement in de Eredivisie. Winterkampioen en Feyenoord-trainer Arne Slot heeft na veertien duels het hoogste gemiddelde in de Nederlandse competitie. Pascal Jansen van AZ, die voor het ingaan van de WK-break historie schreef met weer een overwinning op een club uit de traditionele topdrie, is de naaste belager van Slot. Ron Jans (FC Twente) en Joseph Oosting (RKC Waalwijk) moeten de laatste podiumplaats delen.

Helemaal onderaan vinden we de trainer terug die maandag het nieuws haalde: Frank Wormuth van FC Groningen behaalde in veertien duels een gemiddeld rapportcijfer van 5,61, na het verlies tegen Fortuna Sittard werd de Duitser ontslagen. De plek van Ajax-trainer Alfred Schreuder moet ook benoemd worden: de coach van de nummer twee van de competitie moet liefst tien vakgenoten voor zich dulden 'halverwege' het seizoen. Collega Ruud van Nistelrooij van PSV staat overigens niet veel hoger op de ranglijst.

In ons klassement nemen we alleen trainers op die minimaal zeven duels gecoacht hebben in de eerste seizoenshelft. Daarom heeft Vitesse twee vertegenwoordigers in de lijst: de naar VfL Bochum vertrokken Thomas Letsch en de nieuwe coach Phillip Cocu. Bij SC Cambuur is Henk de Jong inmiddels opgevolgd door Sjors Ultee, die na de winterstop zijn eerste duel gaat coachen in Leeuwarden. Interim-trainer Pascal Bosschaart coachte dus niet voldoende duels om in deze lijst opgenomen te worden.

Trainer Club Gemiddelde
1. Arne Slot Feyenoord 6,71
2. Pascal Jansen AZ 6,61
3. Ron Jans FC Twente 6,57
Joseph Oosting RKC Waalwijk 6,57
5. Maurice Steijn Sparta Rotterdam 6,54
6. Kees van Wonderen SC Heerenveen 6,39
7. Julio Velázquez Fortuna Sittard 6,38
8. René Hake Go Ahead Eagles 6,32
Ruud van Nistelrooij PSV 6,32
10. Dick Lukkien FC Emmen 6,18
11. Rogier Meijer NEC 6,11
Alfred Schreuder Ajax 6,11
13. Phillip Cocu Vitesse 6,00
14. Thomas Letsch* Vitesse 5,93
15. Henk Fraser FC Utrecht 5,89
Henk de Jong* SC Cambuur 5,89
17. Marinus Dijkhuizen Excelsior 5,82
18. Wim Jonk FC Volendam 5,79
19. Frank Wormuth* FC Groningen 5,61

*niet meer actief bij club

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.