Het onvermijdelijke einde van Mourinho's superreeks

Reacties

Mede door een uitpuilende ziekenboeg dreigt de eerste serieuze crisis bij Manchester United in het tijdperk-José Mourinho. In zo'n fase stuit je liever niet op een opgeleefd Everton, maar precies die klip moeten The Red Devils op nieuwjaarsdag zien te omzeilen.

Het onvermijdelijke einde van Mourinho's superreeks

Een blessuregolf komt nooit gelegen, en al helemaal niet in de niets en niemand ontziende periode rond de feestdagen in de Premier League. Mourinho beklaagde zich voor aanvang van het duel met Southampton van zaterdag (0-0) al over de omvang van de ziekenboeg en zag in die wedstrijd ook nog eens Romelu Lukaku uitvallen en Ashley Young tegen een schorsing aanlopen. Zelfs 'leeuw' Zlatan Ibrahimovic heeft toch menselijke trekjes en is een maand uit de roulatie doordat hij een terugslag heeft gekregen na zijn herstel van een zeer zware knieblessure. Tel daar de langdurige blessures van Eric Bailly, Marouane Fellaini en Michael Carrick bij op alsmede het feit dat ook Chris Smalling, Matteo Darmian en Anthony Martial onlangs één of meerdere duels hebben gemist en een van de verklaringen voor het vele gemors in de maand december is gevonden.

Mourinho, toch iemand die als het gaat om het pakken van prijzen zelfs bukt voor een dubbeltje, is achteraf gezien blij dat Manchester United onlangs werd uitgeschakeld door Bristol City in het League Cup-toernooi. 'Het is goed dat we niet in de halve finale staan. We hadden geen spelers voor die twee duels gehad', geeft de Portugees de alarmerende situatie weer op de website van Manchester United.

'Na de duels met Everton en Derby County (een wedstrijd in het FA Cup-toernooi, red.) hebben we gelukkig even negen of tien dagen geen wedstrijd. Hopelijk kunnen enkele spelers dan weer aansluiten zodat we met vertrouwen beginnen aan het tweede deel van het seizoen. Momenteel hebben we echt problemen omdat we niet kunnen rouleren.'

Drie achtereenvolgende remises hebben Manchester United zo goed als uitgeschakeld in de Engelse titelstrijd. Alleen met een telescoop is Manchester City nog te zien aan de horizon. Zo dreigt Mourinho afscheid te moeten nemen van een fabuleuze statistiek. Bij elke topclub waar hij werkte veroverde hij in zijn tweede seizoen de titel. 'Je leert elke dag van hem, in zijn tweede jaar komt dat er nog beter uit', verklaarde Ricardo Carvalho in 2014 die reeks.

José Mourinho en Sam Allardyce in een vrolijk onderonsje vorig seizoen.
José Mourinho en Sam Allardyce in een vrolijk onderonsje vorig seizoen.

Wel kan Mourinho erop wijzen dat een plaats in de topdrie al een knappe prestatie zou zijn, gezien het feit dat Manchester United daar sinds het vertrek van Alex Ferguson niet meer in is geslaagd. Bovendien is de club nog altijd in de race in de Champions League, de laatste jaren in dit stadium van het seizoen ook bepaald geen usance. De Portugees blijft dan ook strijdbaar. 'We hebben drie keer gelijkgespeeld, niet drie keer verloren. Het verschil is maar drie punten, maar toch. We spelen best degelijk. De resultaten moeten beter, het spel niet.'

Maandag luiden The Red Devils het jaar in met een uitwedstrijd tegen het Everton van Sam Allardyce, een van de vele managers waarmee Mourinho een haat-liefdeverhouding onderhoudt. De woorden van de Portugees over het negentiende-eeuwse voetbal dat Allardyce in 2014 toepaste echoën nog altijd na rond onderlinge duels. 'Het enige dat ik kon doen was naar de Black & Decker gaan voor gereedschap om die muur te slopen', aldus Mourinho destijds na een 0-0 van Chelsea tegen het West Ham United van Allardyce.

Met al die blessures is The Special One maandag misschien wel tevreden met een punt.

Het programma van de 22ste speelronde in de Premier League:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.