Het mentale spel op de Spelen: 'Wij dachten allemaal: Wow, Maradona'

Reacties

De laatste keer dat het Nederlands mannenelftal actief was op de Olympische Spelen was Argentinië in de kwartfinale te sterk. Het mentale spel begon al voor de wedstrijd. Hedwiges Maduro en toenmalig bondscoach Foppe de Haan blikken terug op het bezoek van Diego Armando Maradona in Peking in 2008.

Het mentale spel op de Spelen: 'Wij dachten allemaal: Wow, Maradona'
© Imago

Het vertrouwen vooraf was groot na de EK-winst van Jong Oranje een jaar eerder. De groepsfase werd echter maar moeizaam doorgekomen, waarna Argentinië wachtte in de kwartfinale. De voorbereiding op die wedstrijd werd verstoord door een bijzondere eregast. Maradona was afgereisd naar de andere kant van de wereld om zijn schoonzoon Sergio Agüero en erfgenaam Lionel Messi aan te moedigen. Vlak voor de aftrap komt hij nog even de spelerstunnel binnen om de Argentijnen succes te wensen, maar ook met een ander motief.

'Het was een soort mentaal spel', weet Maduro. 'Het was toch een absolute legende die binnenkwam. De Argentijnen kregen daar meteen een boost van, terwijl hij ons uit ons ritme probeerde te halen. Wij dachten allemaal: Wow, Maradona! Dat was speciaal, hoe vaak kom je die nou tegen? Maar ik weet nog dat Foppe ons allemaal streng verbood met hem op de foto te gaan. In de kleedkamer zei hij: "Ze proberen ons uit de concentratie te halen, want ze zijn bang voor ons!"'

De Haan schiet in de lach als hij eraan terugdenkt: 'Dat klopt! Ik was er niet zo van onder de indruk, dat heb ik eigenlijk nooit gehad. Ze probeerden ons op allerlei manieren te intimideren, dat spel was in volle gang.'

Lees in de VI van deze week en op VI PRO de volledige terugblik op het Olympisch avontuur van het Nederlands elftal in China:

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.