'Het laatste fluitsignaal heeft geklonken' voor 'het Genie'

Reacties

Wereldwijd wordt vrijdag stilgestaan bij het overlijden van Johan Cruijff, die op 68-jarige leeftijd de strijd tegen longkanker verloor. Een mediaoverzicht.

'Het laatste fluitsignaal heeft geklonken' voor 'het Genie'

In Nederland hebben De Telegraaf en De Volkskrant geen woorden nodig op de voorpagina om Cruijff te eren. Zij houden het bij een paginagrote foto van de oude meester. Beide kranten komen vandaag met een extra bijlage. De redacteuren van De Telegraaf, de krant waar de legende uit Betondorp columnist was, richt zich binnenin tot Cruijff: 'Dag lieve Johan, bedankt voor al je mooie columns.'

Het AD wijdt de gehele sportkrant aan Cruijff en legt uit waarom. 'Op de dag dat Johan Cruijff stierf, ging de sport door. Hollandse waterpolosters gingen te water en in Catalonië werd gefietst. De redactie heeft er echter voor gekozen vandaag alleen over onze beste voetballer ooit te schrijven. Uit respect. Vaarwel Johan!'

Ook in het buitenland heeft de plotselinge dood van Nummer 14 het nodige losgemaakt. Zo kopt Marca: 'Het Genie dat het voetbal opnieuw heeft uitgevonden', onder een getekend portret van de oud-voetballer van onder meer Barcelona en Ajax.

Een overzicht van enkele Engelse dagbladen, met onder meer The Sun ('De hemel heeft een nieuwe spelverdeler'), The Independent ('Het laatste fluitsignaal') en The Daily Express ('De man die het voetbal opnieuw uitvond').

The Guardian blundert door op de achterzijde van de krant een foto van Rob Rensenbrink te plaatsen. De begeleidende tekst is daarentegen erg fraai. 'De Britten hadden The Beatles en de Stones. Nederland had Johan Cruijff. Hun kunstvormen waren wellicht anders, maar hun nalatenschap is even belangrijk geweest.'

L'Equipe heeft zeventien pagina's over Cruijff, waaronder een fraaie voorpagina ('Hij was het spel') en verschillende archiefbeelden.

Voetbal International brengt vrijdag een special uit ter nagedachtenis aan Cruijff. In verscheidene verhalen wordt een ode gebracht aan de beste voetballer die Nederland ooit voortbracht. Deze speciale uitgave ligt vandaag in de winkels en is tevens online te bestellen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.