Het jongensboek van Real-parel Rodrygo: trillende benen en zingen voor de president

Reacties

Bij de zoektocht naar meer rendement is Rodrygo Goes een van de spelers op wie de hoop gevestigd is bij Real Madrid. Kan de negentienjarige Braziliaan zaterdagmiddag in de moeilijke uitwedstrijd tegen Villarreal bewijzen dat hij de status van talent ontgroeid is?

Het jongensboek van Real-parel Rodrygo: trillende benen en zingen voor de president
© Pro Shots
Villarreal
Villarreal
1 - 1
Real Madrid
Real Madrid

Eden Hazard die ook dit seizoen sukkelt met blessureproblemen en bovendien positief werd getest op het coronavirus. Sergio Ramos die een hamstringblessure opliep bij de historische interland van Spanje tegen Duitsland. Raphaël Varane die bij de nationale ploeg ook geblesseerd raakte. Kort gezegd heeft Zinedine Zidane weleens een betere periode beleefd als trainer van Real Madrid. De achterstand op concurrent Atlético Madrid is in La Liga één punt en Los Colchoneros hebben een wedstrijd minder gespeeld. Ondertussen heeft Real in de Champions League ook de nodige problemen. Het was Rodrygo die De Koninklijke begin november redde bij de thuiswedstrijd tegen Internazionale. Met een late goal zorgde de invaller voor een 3-2 overwinning, het was pas de eerste zege in de groepsfase.

Wie van de buitenspelers gaat opstaan? Dat is eigenlijk al het hele seizoen de grote vraag bij de ploeg van Zidane. Opties zijn er voldoende op de flanken, maar Hazard, Vinícius Júnior, Marco Asensio, Lucas Vázquez en Rodrygo hebben om uiteenlopende redenen stuk voor stuk niet constant gepresteerd in het voorbije jaar. Is de jongste van het stel dan degene die voorin het verschil maakt in de moeilijke reeks waar Real zaterdag aan begint?

Rond weinig toptalenten is de heisa al zo vroeg ontstaan als rond Rodrygo. Al op zijn elfde tekent hij een sponsorcontract bij Nike. In Brazilië is dat vanwege zijn leeftijd een nieuw record, maar in de omgeving van de jonge aanvaller kijkt eigenlijk niemand er van op. Het leven van Rodrygo staat al vroeg volledig in het teken van de top bereiken in het voetbal. Als jonkie staat hij dagelijks om vijf uur 's ochtends op om te gaan trainen bij Santos, daarna gaat hij naar school en de dag wordt afgesloten met potjes zaalvoetbal in São Paulo. Scouts raken al snel betoverd door de dribbelaar.

Real handelde in de strijd om Rodrygo adequaat en troefde tal van Europese grootmachten af. Tegelijkertijd hoefden de Madrilenen ook niet erg veel moeite te doen. Voor Rodrygo was Real namelijk de club van zijn hart. Toen Sergio Ramos op 25 mei 2014 in de 93ste minuut van de Champions League-finale tegen Atlético Madrid de gelijkmaker binnenkopte, juichte de kleine Rodrygo zo hard, dat zijn moeder naar de woonkamer kwam gerend om te vragen wat in hemelsnaam aan de hand was. Rodrygo wees naar de tv, waarop hij even later Real voor de tiende keer in de clubgeschiedenis de Europa Cup I/Champions League zag winnen. 'Ik kende toen ook het clublied al, vorig jaar heb ik de president (Florentino Pérez, red.) nog een video gestuurd waarop ik het zong', blikte Rodrygo in januari van dit jaar terug in een interview met El Mundo.

Op het moment van het interview had de tiener zijn eerste goal voor zijn droomclub al gemaakt. Lang had hij er niet voor nodig. Bij zijn La Liga-debuut tegen Osasuna scoorde hij in september vorig jaar al na 94 seconden. Het was een wereldgoal, een goal waarmee hij zelfs Zidane verbluft achterliet. De coach zocht na de vuurdoop van het toptalent naar de juiste woorden om te omschrijven wat hij had gezien. 'Een geweldige goal. Ik hou van dat soort goals, maar ik hou nog maar van dat soort aannames. Die aanname was la hostia. La hostia, een superlatief dat zich niet laat vertalen, maar in het Spaans staat voor het alles overstijgende.

Rodrygo na de goal die hij nooit zal vergeten, zijn eerste voor Real Madrid.
© Pro Shots
Rodrygo na de goal die hij nooit zal vergeten, zijn eerste voor Real Madrid.

Het is inmiddels ruim een jaar na het droomdebuut en na de spetterende eerste twee maanden, waarin Rodrygo ook een hattrick maakte tegen Galatasaray, is de ontwikkeling van de Braziliaan een klein beetje stilgevallen. In La Liga staat de teller sinds de start van vorig seizoen op 1.179 speelminuten, waarmee hij beduidend minder speeltijd krijgt zijn één jaar oudere landgenoot Vinícius. Dat terwijl Rodrygo in zijn spel volwassener is, rustiger in de eindfase en minder grillig in zijn acties. Fysiek moet hij echter nog stappen zetten, hij wordt rustig klaargestoomd voor het grote werk. De tijd moet zijn werk doen.

Volgens ploeggenoten is Rodrygo af en toe nog te beduusd te midden van de sterren. Zijn antwoorden in interviews versterken dat beeld. 'Af en toe kijk ik de kleedkamer nog naar het clubembleem en kijk ik daarna naar mijn shirt en denk ik man, ik ben bij Real Madrid!', zei Rodrygo al eens, nadat hij eerder al vertelde dat hij op zijn benen stond te trillen toen hij Zidane voor het eerst sprak. Zij aan zij met zijn goede vriend Vinícius leeft de Braziliaan zijn droom. 'Mijn eerste training hier zal ik nooit vergeten. Ik liep het veld op en vroeg Vini of hij ook zo zenuwachtig was geweest bij zijn eerste training. Hij zei van wel. Als de bal dan gaat rollen, voel je wel direct meer zelfvertrouwen.'

Met een volle ziekenboeg is de kans groot dat Rodrygo zaterdagmiddag voor de tweede keer dit seizoen in de basis start in La Liga. Sinds begin oktober is hij als invaller al een paar keer belangrijk geweest, met in totaal drie assists en dus de goal tegen Inter. Die opwaartse lijn doortrekken juist nu de nood hoog is, zou perfect passen in het jongensboek van de jonge Braziliaan.

De wedstrijden in de tiende speelronde van La Liga


Vr 20 nov. 2020

Za 21 nov. 2020

Zo 22 nov. 2020

Ma 23 nov. 2020

LaLiga

Stand LaLiga 2020/2021

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Atlético Madrid
38
26
8
4
67-25
+42
86
2
Real Madrid
38
25
9
4
67-28
+39
84
3
Barcelona
38
24
7
7
85-38
+47
79
4
Sevilla
38
24
5
9
53-33
+20
77
5
Real Sociedad
38
17
11
10
59-38
+21
62
6
Real Betis Sevilla
38
17
10
11
50-50
0
61
7
Villarreal
38
15
13
10
60-44
+16
58
8
Celta de Vigo
38
14
11
13
55-57
-2
53
9
Granada
38
13
7
18
47-65
-18
46
10
Athletic de Bilbao
38
11
13
14
46-42
+4
46
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.