Het Joeri Gagarin Stadion ná de bommen: 'Elke ochtend word ik in shock wakker'

Reacties

Ingezakte tribunes, kapotte ruiten, een metersdiepe kuil op het parkeerterrein en een voetbalveld vol met golfplaten, hout en gruis. Het stadion van Desna Chernihiv, een club die uitkomt in de Oekraïense 'Eredivisie', is opnieuw geraakt door Russische bommen.

Het Joeri Gagarin Stadion ná de bommen: 'Elke ochtend word ik in shock wakker'
© FK Desna

Afgelopen maandag werd een stuk van de bovenkant van het stadion al weggeschoten en in de nacht van donderdag op vrijdag werden de artillerie-aanvallen nog heviger. Bovendien vielen er diverse bommen. Op de door Desna gedeelde foto's zijn de kraters goed te zien.

© FK Desna

'Opnieuw hebben de Moskouse bezetters geschoten op de gevaarlijkste militaire infrastructuur van de stad: het stadion van onze club', schrijft Desna met spot op Facebook. Het Kremlin claimde meerdere keren dat er enkel militaire infrastructuur zal worden geraakt. Echter, sinds het begin van de oorlog zijn zeker 564 burgers door oorlogsgeweld om het leven gekomen, aldus de Verenigde Naties.

© FK Desna

Het stadion van Desna werd gebouwd in de jaren vijftig en werd in 1961 vernoemd naar Joeri Gagarin. Drie jaar later bezocht de Russische kosmonaut het stadion voor het eerst. Het stadion onderging de afgelopen decennia vele verbouwingen. Er zijn 5.500 stoeltjes aanwezig, maar in het stadion is plek voor in totaal meer dan 12.000 toeschouwers.

© FK Desna

Het trieste lot van het stadion is klein bier, zegt Desna-doelman Roman Mysak in de Oekraïense media: 'Het gaat niet om het stadion, maar om wat er al zestien dagen in ons Oekraïne gebeurt. Laat alle stadions maar gebombardeerd worden, zolang mensen maar hun leven redden en er niemand meer sterft. Elke ochtend word ik in shock wakker. Er is niets belangrijker dan het menselijk leven. Dit zijn de ergste emoties die ik in mijn leven heb meegemaakt. Ik denk dat elke Oekraïner dit zo voelt. Voortdurende angst en pijn.'

© FK Desna

Desna promoveerde na het seizoen 2017/18 naar het hoogste niveau en speelt sindsdien steevast in de subtop. Dit seizoen staan de Severjanen na achttien speelronden op de zevende plaats. Nederlanders voetbalden er nog nooit voor de club uit Chernihiv.

Lees in ons blog veel meer over de impact van de oorlog op het voetbal:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.