Het is spannend maar niet beter in de Eredivisie

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week bespreekt hoofdredacteur Taco van den Velde het niveau van de Eredivisie.

Het is spannend maar niet beter in de Eredivisie

In Doetinchem werd de polonaise gelopen bij De Graafschap en ook bij FC Emmen en Fortuna Sittard was het afgelopen weekeinde feest. De Graafschap en Emmen behaalden de volle winst, terwijl Fortuna Sittard een punt wegsleepte in een uitwedstrijd. Dat is geen slechte oogst voor de drie promovendi.

Het is nog niet zo lang geleden dat bij een Eredivisie-ploeg de vlag uit ging als directe degradatie werd voorkomen door op de zestiende of zeventiende plaats te eindigen. Dat was in een periode dat bij een dubbele ontmoeting in de play-offs het kwalitatieve verschil tussen een ploeg uit de Eredivisie en Eerste Divisie altijd boven kwam drijven.

Dat verschil is er niet meer. In de Keuken Kampioen Divisie spelen clubs als NEC, Sparta, FC Twente, Roda JC, Go Ahead Eagles en Cambuur om promotie. In de Eredivisie strijden normaal gesproken VVV-Venlo, De Graafschap, Fortuna Sittard, Emmen en Excelsior tegen degradatie. De verschillen tussen de bovenkant van de Keuken Kampioen Divisie en de onderkant Eredivisie zijn vervaagd. Zelfs in financieel opzicht.

Dat is helaas geen teken dat het Nederlandse profvoetbal erop vooruit is gegaan, integendeel. De afgelopen weken hebben ons weer met de neus op de feiten gedrukt. AZ werd kansloos door een ploeg uit Kazachstan uit de voorronde van de Europa League geknikkerd en Feyenoord dreigt hetzelfde te overkomen tegen de nummer 5 van Slowakije, AS Trencín. Omdat ook Vitesse een vrij kansloze uitgangspositie heeft voor het tweede duel tegen FC Basel zijn alleen PSV en Ajax nog in de running voor Europees voetbal, terwijl de toernooien nog moeten beginnen.

Het lijkt intussen geen effect te hebben op de amusementswaarde. Tijdens de eerste speelronde vermaakte iedereen zich prima. Zolang alle Nederlandse ploegen tegen elkaar spelen krijgen we een amusante show voorgeschoteld, maar zo gauw er een buitenlandse tegenstander aanschuift is het feestje voorbij en worden we met de realiteit geconfronteerd. De val van het Nederlandse voetbal is al sinds 2014 een item, maar ondanks congressen, werkgroepen en de aanstelling én ontslag van een PIM is er nog steeds geen uniform beleid ontwikkeld om de val te stoppen. Of gaan we er voor het gemak maar van uit dat de volgende generatie Nederlandse topvoetballers vanzelf weer komt bovendrijven?

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.