Het bittere afscheid van de man die Bournemouth op de kaart zette

Reacties

Hij was de personificatie van de opmars van AFC Bournemouth: Eddie Howe. De manager kondigde zaterdagavond zijn afscheid aan bij The Cherries, die een week geleden degradeerden uit de Premier League.

Het bittere afscheid van de man die Bournemouth op de kaart zette
© Pro Shots

Onder leiding van de 42-jarige Howe ging Bournemouth met zevenmijlslaarzen door de Engelse voetbalpiramide. De League Two-club groeide uit tot een respectabel team in de Premier League, dat in 2017 zelfs als negende finishte.

Afgelopen seizoen stortte Bournemouth na de jaarwisseling helemaal in. Op de slotdag bleef een Houdini-act uit, waarop Howe in samenspraak met de club besloot te vertrekken. 'Dit is een van de moeilijkste beslissingen in mijn leven', schrijft de oud-prof in een open brief aan de fans. 'Als speler en als trainer heb ik in totaal 25 jaar bij deze club gezeten. Hoewel ik altijd liefde voor Bournemouth zal voelen, voelen we allemaal dat het 't juiste moment is voor de club om een nieuwe weg in te slaan. Het is tijd voor verandering.'

Howe werd rond de jaarwisseling 2008-2009 aangesteld als manager van Bournemouth, dat in die tijd in de kelder vertoefde van het Engelse profvoetbal. Na een wonderlijke eindsprint bleven The Cherries behouden voor de League Two. Howe werd al snel een gewilde manager en in 2011 besloot hij in te gaan op een aanbieding van Burnley.

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
17
Aston Villa
38
9
8
21
41-67
-26
35
18
AFC Bournemouth
38
9
7
22
40-65
-25
34
19
Watford
38
8
10
20
36-64
-28
34
20
Norwich City
38
5
6
27
26-75
-49
21
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

In het najaar van 2012 keerde Howe terug bij Bournemouth om er definitief een plaats in de clubannalen te veroveren. In 2013 promoveerde de club naar het Championship en twee jaar nadien volgde zelfs de entree in de Premier League, waar het zich met attractief voetbal lange tijd prima staande hield. Tot dit jaar dus. Blessures, mislukte aankopen (Jordon Ibe en Dominic Solanke bleken niet bepaald een schot in de roos) en botte pech (als het spookdoelpunt van Sheffield United tegen Aston Villa had geteld zou Bournemouth het hebben gered) leidden tot een noodlottige achttiende plaats.

'Howe is een absolute clublegende. Hij heeft geholpen de identiteit en de historie van deze club te veranderen', meldt Bournemouth-directeur Neill Blake in een verklaring. De verwachting is dat na Howe ook verschillende spelers zullen vertrekken. Nathan Aké is in elk geval al hard op weg naar Manchester City.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Bournemouth
Meer over Bournemouth
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.