Hertha BSC strijdt voor proflicentie en begint met creatief boekhouden

Reacties

De proflicentie van Hertha BSC staat onder druk. De Berlijnse club degradeerde zaterdag uit de Bundesliga en kampt met flinke financiële tekorten. Hertha moet in de komende weken alles op alles zetten om de proflicentie te behouden en is al begonnen met creatief boekhouden.

Hertha BSC strijdt voor proflicentie en begint met creatief boekhouden
© Pro Shots
Hertha BSC
Hertha BSC
1 - 1
VfL Bochum
VfL Bochum

Volgens Kicker zijn er twee clubs waarbij de proflicentie in Duitsland serieus op de tocht staat: Nürnberg en Hertha BSC. De Deutsche Fussball Liga (DFL) heeft de financiële huishouding stevig onder de loep genomen. Hertha stond er al niet erg florissant voor en moest sowieso het spelersbudget al met dertig procent verlagen en door de degradatie wordt dat zelfs vijftig procent.

Uitgestelde lening
Vorig seizoen waren de personeelskosten van de club al naar een recordniveau van 97,7 miljoen euro gestegen. Mede daardoor kampt de club dit seizoen met een tekort van 65 miljoen euro. Om dat tekort de dichten, heeft Hertha besloten een boekhoudkundig trucje uit te voeren. In een persbericht maakte Die Alte Dame bekend een obligatielening die de club in 2018 afsloot, met twee jaar te verlengen.

Het gaat om een lening van veertig miljoen euro, die aanvankelijk 19 juni 2023 afbetaald zou moeten zijn. Hertha heeft echter uitonderhandeld dat de lening nog twee jaar langer loopt. Daar staat wel tegenover dat de rente van 6,5 naar 8,5 procent gaat, waardoor de club uiteindelijk duurder uit is, maar op korte termijn wat lucht heeft.

Meer geld nodig
Dat is echter nog niet genoeg om de licentie veilig te stellen. Hertha moet van de DFL nog een liquiditeitstekort van twintig miljoen euro dichten, meldt Kicker. Achter de schermen is de club volop in gesprek met hoofdsponsor Nike en marketeer Sportfive over de mogelijkheden. De deadline voor het indienen van een geschikt plan bij de DFL ligt op 7 juni.

In de Tweede Bundesliga zijn er negen andere clubs die nog kleine aanpassingen moeten doen om de licentie rond te krijgen. Het gaat om Arminia Bielefeld, 1. FC Heidenheim, Holstein Kiel, Hansa Rostock, Fortuna Düsseldorf, SV Sandhausen, 1. FC Kaiserslautern, Jahn Regensburg en Eintracht Braunschweig. Hun licentie komt daarentegen niet in gevaar.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2022/2023

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
16
VfB Stuttgart
34
7
12
15
45-57
-12
33
17
Schalke 04
34
7
10
17
35-71
-36
31
18
Hertha BSC
34
7
8
19
42-69
-27
29
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.