Herboren tweetal strijdt na sof in Parijs om Europees startbewijs

Reacties

Zondagavond is Estadio Benito Villamarín het decor voor de ontmoeting tussen Real Betis en Valencia. Aan beide kanten speelt een man mee die dit seizoen revanche heeft genomen na een verloren jaar in Parijs: Giovani Lo Celso en Gonçalo Guedes.

Herboren tweetal strijdt na sof in Parijs om Europees startbewijs

Lo Celso arriveerde als eerste in de Franse hoofdstad, na een spraakmakend debuutseizoen in Argentinië. Paris Saint-Germain legde tien miljoen euro voor hem op tafel en hoopte de natuurlijke opvolger van Thiago Motta in huis te hebben gehaald.

Het liep echter anders. Aanvankelijk kwam Lo Celso onder Unai Emery nog wel regelmaat aan spelen toe, ondanks de concurrentiestrijd met Javier Pastore, Adrien Rabiot, Marco Verratti en routinier Lassana Diarra. Nadat Emery vertrok verscheen Thomas Tuchel echter ten tonele en slonken Lo Celso's kansen op speeltijd.

Op de slotdag van de transfermarkt greep Lo Celso een strohalm uit Andalusië. Real Betis kwam tot een huurovereenkomst met Paris Saint-Germain en ontving de middenvelder met open armen. Het bleek een schot in de roos voor beide partijen: Lo Celso groeide in rap tempo uit tot een vaste waarde die bovendien veel scorend vermogen meebracht. Inmiddels staat hij op vijftien doelpunten en vier assists in Spaanse dienst.

Optie tot koop gelicht
De belangstelling van andere partijen nam gaandeweg dit seizoen toe - zelfs Barcelona en Real Madrid werden genoemd als mogelijke nieuwe bestemmingen. Afgelopen dinsdag maakte Real Betis echter bekend de optie tot koop van 22 miljoen euro in Lo Celso’s contract te hebben gelicht. Alleen Denílson blijft de Argentijnse middenvelder qua transfersom nog voor in de recordboeken.

'Deze club heeft me veel goeds gebracht en ik geniet van het voetbal dat we spelen', zei Lo Celso nadat hij zijn handtekening zette. 'Ik voel me op mijn plek in dit elftal en kan daarom ook presteren. Al is het wel zo dat we alle resterende wedstrijden moeten winnen om ons doel te bereiken.'

Dat doel is meedoen in Europa. Real Betis schurkt inmiddels aan tegen een eindklassering die recht geeft op de Europa League-voorronden. Het gat naar de zevende plaats bedraagt drie punten, met nog zes wedstrijden voor de boeg. Een overwinning op Valencia zou Los Béticos dichter bij dat grote doel brengen.

Gonçalo Guedes
Daarvoor moet Lo Celso wel eerst afrekenen met een lotgenoot: Gonçalo Guedes. Zijn situatie is in meerdere opzichten vergelijkbaar met die van Lo Celso. Bij binnenkomst waren de verwachtingen rond de Portugese vleugelspeler en schaduwspits hooggespannen: na Pauleta zou dit de volgende Portugees worden die de harten van de Parijse fans zou stelen.

Julian Draxler, Gonçalo Guedes en Giovani Lo Celso poseren na hun transfers naar Paris Saint-Germain.
Julian Draxler, Gonçalo Guedes en Giovani Lo Celso poseren na hun transfers naar Paris Saint-Germain.

De transfersom van dertig miljoen euro die Paris Saint-Germain betaalde aan Benfica waren in de ogen van velen gerechtvaardigd gezien Guedes' status als één van Europa’s grootste talenten. Toenmalig technisch directeur Patrick Kluivert onderschreef dat nog maar eens. 'We zijn verguld dat hij voor ons kiest. Ik denk dat hij tot de grootste Portugese talenten van dit moment behoort', sprak de Nederlander. 'Ik weet ook zeker dat de fans zijn spel zullen waarderen. Dat hij erbij is maakt ons een stuk sterker, want Gonçalo is heel veelzijdig.'

Die veelzijdigheid kwam echter niet tot uiting in Parijs. Guedes ging kopje onder in de enorme concurrentiestrijd in Frankrijk en kreeg niet meer dan 285 minuten speeltijd, verdeeld over elf wedstrijden. Slechts een halfjaar na zijn komst klopte Valencia aan in Frankrijk. Die club wilde hem al eerder aantrekken, maar beschikte toen over onvoldoende financiën zag Paris Saint-Germain er met Guedes vandoor gaan. In de sloturen van de zomerse transferperiode lukte het de vleugelspeler op huurbasis los te weken en alsnog naar Spanje te halen.

Zegen van Emery
Unai Emery gaf de vleugelspeler zijn zegen om naar Valencia te vertrekken. 'De trainer kent deze club goed en zei tegen me dat dit een hele goede stap voor me zou zijn', sprak Guedes bij binnenkomst in de sinaasappelstad. Hij leefde er ook direct op. Bij zijn debuut tegen Real Betis scoorde hij meteen en twee weken later gaf hij twee assists tijdens een overwinning op Real Sociedad.

Toen zijn jaar als huurling erop zat besloot Guedes te blijven. Valencia maakte een bedrag van veertig miljoen euro over naar het Parc des Princes, waarmee de club zijn oude transferrecord aan diggelen sloeg. Drie jaar eerder was nog dertig miljoen euro betaald aan Benfica voor Rodrigo, maar daar ging Guedes ruim overheen. En hij trok de goede lijn door: mede dankzij zijn aandeel in vijf doelpunten (drie treffers en twee assists) vindt Valencia zich momenteel terug op plaats zes in de tussenstand.

Hoewel ze allebei niet slaagden in Parijs, hebben Lo Celso en Guedes zichzelf hervonden en herpakt in Spanje. Met als inzet een Europees ticket ontmoeten de twee elkaar zondagavond in Sevilla.

Real Betis Sevilla
Real Betis Sevilla
1 - 2
Valencia
Valencia
LaLiga

Stand LaLiga 2018/2019

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
5
Getafe
38
15
14
9
48-35
+13
59
6
Sevilla
38
17
8
13
62-47
+15
59
7
Espanyol
38
14
11
13
48-50
-2
53
8
Athletic de Bilbao
38
13
14
11
41-45
-4
53
9
Real Sociedad
38
13
11
14
45-46
-1
50
10
Real Betis Sevilla
38
14
8
16
44-52
-8
50
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.