Herboren Oekraïne zeker van EK na pijnigen Europees kampioen Portugal

Reacties

Oekraïne heeft zich maandagavond verzekerd van deelname aan het EK 2020. De ploeg van bondscoach Andriy Shevchenko was in eigen huis knap te sterk voor Europees kampioen Portugal en kan een EK-ticket nu niet meer mislopen.

Herboren Oekraïne zeker van EK na pijnigen Europees kampioen Portugal
© Pro Shots
Oekraïne
Oekraïne
2 - 1
Portugal
Portugal

Oekraïne is onder leiding van Shevchenko helemaal opgeleefd en ook een land als Portugal boezemt de Oost-Europeanen geen angst meer in. Al in de zesde minuut kwam het sterrenensemble met onder meer Cristiano Ronaldo en Bernardo Silva in de basis op achterstand. Roman Yaremchuk schoot uit de rebound raak: 1-0.

Portugal zette daar vooral balbezit tegenover, maar dat was precies wat Oekraïne wilde. Met PSV'er Bruma op de bank had de Europees kampioen veelvuldig de bal, maar gevaarlijk werd het nauwelijks. De thuisploeg loerde ondertussen op de counter en dat leverde in de 27ste minuut de 2-0 op. Linksback Raphaël Guerreiro stond te slapen bij een lage voorzet, waarna sterspeler Andriy Yarmolenko (foto) de score verdubbelde.

In de tweede helft kroop Portugal wat meer uit zijn schulp. Wereldster Ronaldo nam zijn ploeg bij de hand en probeerde het twee keer van afstand, maar Oekraïne hield met hangen en wurgen stand. Toch werd het in de 72ste minuut weer spannend. De ingevallen Bruma vuurde na zijn eerste actie een schot af richting het Oekraïense doel, maar zijn poging werd volgens de arbitrage door Taras Stepanenko met de arm gestopt. Dat leverde Stepanenko zijn tweede gele kaart op en Portugal een strafschop, die door Ronaldo feilloos werd benut: 2-1. Voor Ronaldo was het zijn 700ste officiële doelpunt in zijn carrière.

Portugal zocht na de aansluitingstreffer massaal naar de 2-2. PSV'er Bruma zorgde voor het meeste gevaar en zocht veelvuldig de combinatie met Ronaldo, maar de tien van Oekraïne hielden met pijn en moeite de rijen gesloten. Zo is dat land, in tegenstelling tot Portugal, al zeker van een EK-ticket.

Litouwen
Litouwen
1 - 2
Servië
Servië

Omdat Servië op bezoek bij hekkensluiter Litouwen geen fout maakte, maakt dat land nog altijd kans op plaatsing voor het EK. De Serviërs, waar de aan zijn rug geblesseerde Dusan Tadic ontbrak, drukten het veldoverwicht pas in de tweede helft uit in doelpunten. Aleksandar Mitrovic was de grote man door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen, steeds na een assist van Adem Ljajic. De aansluitingstreffer van Donatas Kazlauskas kwam elf minuten voor tijd te laat voor Litouwen.

De overwinning zal als een opluchting voelen voor Servië, dat veel vaste krachten miste. Tadic keerde vanwege zijn blessure vervroegd terug naar Ajax, maar ook Sergej Milinkovic-Savic, Nemanja Matic, Luka Jovic, Nikola Maksimovic en Ljubomir Fejsa ontbraken noodgedwongen. Desondanks mogen de Serviërs weer dromen van deelname aan het EK.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep B EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Oekraïne
8
6
2
0
17-4
+13
20
2
Portugal
8
5
2
1
22-6
+16
17
3
Servië
8
4
2
2
17-17
0
14
4
Luxemburg
8
1
1
6
7-16
-9
4
5
Litouwen
8
0
1
7
5-25
-20
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Oekraïne
Meer over Oekraïne
Meer Portugal
Meer over Portugal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.