Herboren AZ zet reuzenstap naar finale play-offs

AZ heeft in Groningen goede zaken gedaan met het oog op Europees voetbal. In de eerste ronde van de play-offs won het elftal van trainer John van den Brom met 1-4. Waar de thuisploeg voor rust domineerde, was AZ in het tweede bedrijf de baas. Een hoofdrol was er voor de pas achttienjarige Calvin Stengs.

FC Groningen, dat zich pas op de laatste speeldag plaatste voor het Eredivisie-toetje, moest het doen zonder clubtopscorer Mimoun Mahi. De aanvaller kampt met een kuitblessure en liet zich vervangen door Alexander Sørloth. AZ-trainer Van den Brom verkoos op het Alkmaarse middenveld Joris van Overeem boven Iliass Bel Hassani.

De Groningers verloren maar één van de laatste acht competitieduels en begonnen vol vertrouwen aan de tweestrijd. Na het eerste wapenfeit, een aardig afstandsschot van Jesper Drost, was Sørloth dicht bij de openingstreffer. Tim Krul kon ternauwernood keren. De doelman moest twintig seconden later opnieuw gestrekt, nu na een poging van Etiënne Reijnen. AZ kon er in deze fase weinig tegenin brengen, al kreeg Derrick Luckassen na vijftien minuten wel dé kans op 1-0. De verdediger kopte voorlangs.

Nadat de bedrijvige Oussama Idrissi zijn inzet net over het doel van Krul zag verdwijnen, werd het slordiger aan Groningse zijde. Het compact opererende AZ werd steeds dreigender en kwam kort voor rust zelfs op voorsprong. Jonas Svensson kwam op aan de rechterkant en vond in tweede instantie Alireza Jahanbakhsh, die op zestien meter van het doel volledig vrij werd gelaten. De Iraniër drukte vervolgens keurig af in de korte hoek.

Waar het na de thee wachten was op een Gronings offensief, was het AZ dat sterk uit de kleedkamer kwam. Met Stengs voor de geblesseerde Jahanbakhsh, kregen de bezoekers in het tijdsbestek van tien minuten drie goede kansen. Een kopbal van Wout Weghorst miste echter kracht en Thomas Ouwejan vergat een aanval over meerdere schijven af te ronden. Uiteindelijk was het Van Overeem die de grootste kans om zeep hielp: zijn inzet belandde op de voeten van Padt.

Na 65 minuten was het uiteindelijk wel raak. Het was opnieuw Svensson die van de rechterkant voorgaf en Weghorst vond. De spits plukte de bal in één keer uit de lucht en legde het leder heerlijk achter Padt. Een minuut later werd het doelpunt echter alweer ongedaan gemaakt. Diezelfde Svensson was, zij het ongewild, wederom de aangever. De verdediger probeerde een voorzet van Tom Hiariej weg te koppen, maar legde de bal panklaar voor Drost, die wat gelukkig binnenschoot. 1-2 met nog ruim twintig minuten op de klok.

Een kwartier voor tijd vergrootte AZ opnieuw de marge. De pas 18-jarige Stengs, normaliter zijn wedstrijden afwerkend in Jong AZ, zocht aan de rechterkant de combinatie met Van Overeem. De rechtsbuiten kreeg de bal terug en schoot onbereikbaar in de verre hoek. Zo speelde het de laatste weken zo aangeslagen AZ, alle frustratie van zich af.

Zich bewust van de slechte uitgangspositie, probeerde FC Groningen in het slot van het duel de schade nog te beperken, maar tot uitgespeelde kansen kwam het niet meer. Sterker nog, het was Weghorst die in blessuretijd op aangeven van Dabney dos Santos zelfs nog de 1-4 maakte.

AZ kan zaterdagavond in eigen huis het karwei afmaken. In een mogelijke finale wacht hoogstwaarschijnlijk FC Utrecht, dat eerder op de avond met 1-3 won bij SC Heerenveen.