Heracles knokt zich naar titel en eredivisie

Het was nagelbijten, maar na een spannende avond is het Heracles Almelo toch gelukt om kampioen te worden van de Gouden Gids Divisie. De koploper speelde moeizaam gelijk tegen Veendam, terwijl Sparta ruim won bij Go Ahead.

Heracles Almelo-BV Veendam 2-2 0-1
Voor de supporters van Heracles was het een dolle avond. Zij gingen van de hemel naar de hel en weer terug, figuurlijk gesproken dan. De ploeg van coach Peter Bosz had aan een gelijkspel genoeg om de titel en promotie te pakken én speelde een goede eerste helft. Maar vlak voor rust zorgde Ronald Hamming voor een enorme schok door een rebound binnen te knallen: 0-1 voor Veendam.

Halverwege de tweede helft ontplofte de partij. Roel Buikema schoot een hoekschop direct over doelman Barry Ditewig binnen en twee minuten later knalde Kwame Quansah met zijn linker de 2-1 voor Heracles binnen. De champagne leek voor de dag te kunnen worden gehaald, maar nog geen minuut later ging verdediger Peter Reekers vreemd in de fout door hands te maken in zijn zestien. Hamming benutte de strafschop: 2-2.

Tien minuten voor tijd kreeg Buikema dé kans om de titel definitief binnen te halen, nadat Barry Hoogeveen Jeffrey de Visscher onderuit had gehaald. Maar Buikema miste de strafschop. Het leverde een spannend slot op, maar voorkwam niet dat het kampioenschap in Almelo belandde.

Go Ahead Eagles-Sparta Rotterdam 2-5 0-2
Sparta deed wat het moest doen. Na drie duels op rij zonder zege en zonder te scoren, waren de Rotterdammers te sterk voor Go Ahead. Goed speelde Sparta niet echt, maar scoren deed de ploeg van coach Mike Snoei wel. Halverwege de eerste helft beslisten de bezoekers het duel via enkele snelle goals, vervolgens begon het wachten op nieuws uit Almelo.

Nadat Bram Marbus namens Go Ahead op de lat had gekopt, zette Moussa Kalisse Sparta op een 1-0 voorsprong met een schot in de bovenhoek. Twee minuten later verdubbelde Danny Koevermans het verschil. De aanvoerder profiteerde van een slechte Deventer terugspeelbal. Na rust kopte Riga Mustapha de 3-0 binnen en zorgde Kalisse ook nog voor 4-0.

Niet veel later staakte Roelof Luinge de wedstrijd, omdat er nogal wat rumoer was over een spandoek dat verwees naar het incident met Niels Kokmeijer en Rachid Bouazouan. Het duel lag een kwartier stil. In de slotfase bepaalden Gerrit Bartels, Jan Michels en Bram Marbus de eindstand op 2-5.