SC Heerenveen lijkt deelname aan de play-offs om Europees voetbal te kunnen vergeten. Op bezoek bij Heracles Almelo hadden de Friezen misschien wel moeten winnen, maar de Tukkers evenaarden een clubrecord.

Heracles Almelo
2 - 1
sc Heerenveen

Johnny Jansen debuteerde afgelopen weekend als interim-trainer van Heerenveen met een 1-1 thuis tegen FC Groningen. Zijn voorganger Jan Olde Riekerink was enkele dagen daarvoor ontslagen vanwege de teleurstellende resultaten. Tijdens de eerste uitwedstrijd onder leiding van Jansen kwam Heerenveen uitstekend voor de dag, maar vergat het zichzelf te belonen.

Heracles zorgde voor het eerste gevaar van de wedstrijd, die voor een groot deel gedomineerd werd door de bezoekers. Nadat achtereenvolgens Sam Lammers en Kik Pierie, die eerder deze week zijn transfer naar Ajax afrondde, dicht bij de openingstreffer waren, kreeg Pelle van Amersfoort halverwege de eerste helft de bal wél in het doel. Vanwege een overtreding op Tim Breukers werd die goal echter afgekeurd door scheidsrechter Joey Kooij.

Vier minuten later was het aan de andere kant wél raak door een benutte strafschop van Brandley Kuwas, die de penalty zelf verdiende door een overtreding van Yuki Kobayashi. Overigens had de aanvaller zijn eerste twee strafschoppen in Eredivisie-verband gemist. Nog voor rust kwam Heerenveen verdiend op gelijke hoogte door Lammers, die ook een penalty binnenschoot.

Alleen Samuel Armenteros (19) scoorde ooit vaker in één seizoen dan Adrián Dalmau (16).

Daarna kwam Heracles enkele keren heel goed weg. In de slotseconden van de eerste helft miste Ben Rienstra een enorme kans; hij schoot de bal recht op doelman Janis Blaswich. In het eerste kwartier na rust waren achtereenvolgens Lammers, Doke Schmidt en opnieuw Rienstra gevaarlijk. Het leek wachten op de 1-2, maar in de 73ste minuut zorgde Adrian Dalmau voor de overwinning van de thuisclub.

Met zijn zestiende competitietreffer van het seizoen, alleen Samuel Armenteros scoorde ooit meer in één Eredivisie-jaargang, bepaalde Dalmau de eindstand op 2-1. Heerenveen kreeg weliswaar via Morten Thorsby nog enkele uitstekende kansen op de gelijkmaker, maar kon niet voorkomen dat Heracles Almelo een clubrecord evenaarde. Net als in de seizoenen 2009/10 en 2010/11 staat de teller nu op elf thuiszeges, maar de ploeg van trainer Frank Wormuth kan dit record op zondag 12 mei scherper stellen als Excelsior op bezoek komt.

Heracles Almelo is hard op weg naar deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Met 48 punten uit 31 duels lijkt een klassering bij de eerste acht vrijwel zeker. SC Heerenveen lijkt de play-offs juist te kunnen vergeten.