Heracles duwt tiental Vitesse na comeback vaster in het drijfzand

Heracles Almelo heeft zaterdag onderin de Eredivisie een waardevolle overwinning geboekt op Vitesse. De Arnhemmers begonnen uitstekend aan de wedstrijd in Almelo, maar na een rode kaart voor Nicolas Isimat-Mirin nam Heracles met Jizz Hornkamp het heft in handen.

Heracles Almelo
3 - 2
Vitesse
Vitesse

Voor zowel Heracles als Vitesse stond er veel op het spel in Erve Asito. Nummer vijftien Heracles kon bij een zege afstand nemen van de degradatiezone en voor de bezoekers was een overwinning noodzakelijk voor een rooskleuriger perspectief op lijfsbehoud. Tot zaterdagavond was de laatste competitiezege van Vitesse op 10 december vorig jaar tegen Heracles (2-0).

In Almelo leek Heracles voor de rust weer een reddingsboei voor Vitesse, met Eintracht Frankfurt-huurling Paxton Aaronson debuterend in de basis. Na een klein half uur scoorden de bezoekers in een tijdsbestek van drie minuten twee keer. Kacper Kozlowski kopte Vitesse op voorsprong na een voorzet van Carlens Arcus en niet veel later was Melle Meulensteen verantwoordelijk voor de 0-2. De middenvelder haalde van afstand vernietigend uit en liet Heracles-keeper Michael Brouwer kansloos.

Comeback
Het antwoord van Heracles liet niet lang op zich wachten. Jordy Bruijn kon na een voorzet van linksback Fredrik Oppegård ongehinderd de bal achter Eloy Room tikken. Na de treffer kwam Heracles, dat tot dan toe de onderliggende partij, beter in het duel. Nadat Vitesse-aanvoerder Nicolas Isimat-Mirin vanwege het vasthouden van Jizz Hornkamp zijn tweede gele kaart kreeg, werd Heracles verder in het zadel geholpen.

Heracles-trainer Erwin van de Looi bracht aanvaller Anthony Limombe in de tweede helft voor verdediger Navajo Bakboord in de jacht op meer doelpunten en de 2-2 viel betrekkelijk snel. Room redde eerst goed op een geplaatst schot van Hornkamp en de rebound van Bruijn, maar uit de daaropvolgende hoekschop kopte Hornkamp raak. De spits scoorde daarmee voor de vierde competitiewedstrijd op rij voor Heracles.

Beslissing
Twintig minuten voor tijd maakte Heracles de comeback compleet. Hornkamp kopte bal richting het doel na een voorzet van Emil Hansson en net voor de inkomende Justin Hoogma leek Dominik Oroz de 3-2 in eigen doel te werken. Later kreeg Hornkamp de treffer op zijn naam, zijn tweede van de avond. Met onder anderen Marco van Ginkel als invaller drong Vitesse nog even aan voor een derde goal, maar zonder veel zorgen behield Heracles de voorsprong. Hansson was nog dicht bij een vierde treffer voor de thuisclub.

De ploeg van Van de Looi komt door de overwinning op de veertiende plek en op vier punten van nummer zestien RKC Waalwijk. Het verschil met de directe degradatieplekken bedraagt inmiddels tien punten voor de Almeloërs. Vitesse staat na 21 duels nog altijd op slechts twaalf punten, net als nummer zeventien FC Volendam.