Helsingborgs IF titelfavoriet in Zweden

Zaterdag gaat het nieuwe seizoen in Zweden van start wanneer Helsingborgs IF, de landskampioen van 1999, op bezoek gaat bij het gepromoveerde Landskrona BoIS. Helsingborg geldt samen met AIK als voornaamste kandidaat om regerend landskampioen Hammarby IF te onttronen. IFK Göteborg en Djurgårdens IF worden getipt als outsiders voor de landstitel.

Helsingborgs IF beschikt samen met AIK, dat dit seizoen getraind wordt door oud-Ajacied Peter Larsson, over de meest uitgebalanceerde selectie. Beide clubs hebben een goede mix van routine en talent. Helsingborg heeft met de Braziliaan Alvaro Santos en Zweeds jeugdinternational Rade Prica twee gevaarlijke spitsen in huis, terwijl bij AIK de talentvolle Stefan Ishizaki en de ervaren Andreas Andersson de blikvangers zijn.

Helsingborg staat dit seizoen onder leiding van trainer Søren Cratz, die afgelopen seizoen nog geheel onverwachts de titel veroverde met Hammarby IF. Anders Linderoth, vorig seizoen nog trainer bij het Noorse Stabæk IF, staat voor bijna onmogelijke taak Cratz te vervangen en met Hammarby de landstitel te verdedigen.

Behalve van Helsingborg en AIK wordt ook veel verwacht van Djurgårdens IF, dat vorig seizoen als promovendus knap als tweede eindigde op de eindranglijst. De ploeg uit Stockholm versterkte zich onder meer met de Zweedse jeugdinternational Kim Källström van het gedegradeerde BH Häcken. De pas 21-jarige middenvelder leek na het vorige seizoen naar SC Heerenveen te verkassen, maar koos uiteindelijk voor een langer verblijf in Zweden.

Ook de prestaties van Malmö FF-middenvelder Jon Jönsson en IF Elfsborg-aanvaller Christian Hemberg worden dit seizoen nauwlettend gevolgd. Het zijn slechts twee van de vele spelers die dit seizoen op het punt van doorbreken staan. De veertien Zweedse club in de Allsvenskan verwachten sowieso veel bezoek te krijgen van scouts van talrijke Europese (top)clubs.

VI Planet zal net als tijdens het vorige seizoen regelmatig berichten over de ontwikkeling in de Zweedse competitie. Ook zijn de karakteristieken van alle competitieduels terug te vinden op deze site.

Bekijk hier al onze video's