Heldenrol Kuijt bij Fener, simpele zege Van den Brom

Voor Feyenoord kwam er dinsdag een einde aan het avontuur in de Champions League, maar veel Nederlanders hopen nog op een plek in de groepsfase van het kampioenenbal. Zo plaatste het Anderlecht van trainer John van den Brom zich eenvoudig voor de play-offs.

FC Vaslui - Fenerbahçe 1-4Dirk Kuijt kan voorlopig niet meer stuk bij Fenerbahçe. Met twee doelpunten schoot hij de Turkse club hoogstpersoonlijk naar de play-offs in de Champions League. Na de 1-1 vorige week thuis tegen FC Vaslui, begonnen de Turken uitstekend aan de return in Roemenië. Caner Erkin zette Fener in de elfde minuut op voorsprong, maar drie minuten later kwam de thuisclub op gelijke hoogte door een treffer van Marius Niculae.

In de 54ste minuut kreeg Ousmane N'Doye een uitgelezen kans om FC Vaslui op een 2-1 voorsprong te zetten, maar de middenvelder uit Senegal miste een strafschop. Daarna begon de Kuijt-show in het Stadionul Ceahlăul. De van Liverpool overgenomen aanvaller zorgde met goals in de 71ste en 76ste minuut voor een 3-1 voorsprong. In blessuretijd bepaalde Moussa Sow de eindstand nog op 1-4.

FK Ekranas - Anderlecht 0-6Na de 5-0 thuiszege vorige week moest het wel heel raar lopen wilde Anderlecht zich niet plaatsen voor de volgende ronde. Ook in Litouwen had de ploeg uit Brussel geen enkele moeite met FK Ekranas. Al na negen minuten opende Sacha Kljestan de score namens de ploeg van Van den Brom. Vanaf de 25ste minuut moest de thuisploeg verder met tien man na een rode kaart voor Emilijus Zubas.

Nog voor rust liep Anderlecht uit naar een 3-0 voorsprong door treffers van Dennis Praet en Olexandr Yakovenko, maar ook in de tweede helft ging de kampioen van België door met scoren. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 6-0 overwinning voor Anderlecht. Tom De Sutter, Guillermo Molins en Fernando maakten na de hervatting het halve dozijn vol voor Paars-Wit.

Club Brugge - FC Kopenhagen 2-2Club Brugge slaagde er niet in zich te plaatsen voor de play-offs van de Champions League. De ploeg van trainer Georges Leekens was dicht bij een stunt, maar het FC Kopenhagen van de Belgische trainer Ariël Jacobs overleefde de derde voorronde. Na de 1-1 vorige week in Kopenhagen kwam Club in de 24ste minuut op voorsprong in eigen huis door een treffer van Jordi Figueras. De voorsprong hield stand tot de 61ste minuut.

Mathias Jørgensen zorgde op aangeven van Christian Bolaños voor de 1-1, maar vijf minuten later kwam Club - waar Ryan Donk de hele wedstrijd speelde - opnieuw op voorsprong. Dit keer door een doelpunt van Vadis Odjidja-Ofoe. In het laatste kwartier stelde FC Kopenhagen echter orde op zaken. Bolaños en César Santin schoten de Denen naar de play-offs van de Champions League.

Helsingborgs IF - Slask Wroclaw 3-1Slask Wroclaw moet na vier duels in de voorronde van de Champions League proberen de Europa League te halen. De ploeg van spits Johan Voskamp won in de vorige ronde over twee wedstrijden van Buducnost Podgorica, maar moest nu zijn meerdere erkennen in Helsingborgs IF.

Na de 3-0 thuisnederlaag vorige week kwam de Poolse club in Zweden nog wel op voorsprong via Cristián Díaz, maar door drie doelpunten van Thomas Sørum won Helsingborgs met 3-1. Voskamp kwam in de 73ste minuut als invaller in het veld, maar kon weinig meer uitrichten. Foto: VI Images