Hekkensluiter Blackburn verrast koploper Man United

Manchester United heeft zich in eigen huis laten verrassen door hekkensluiter Blackburn Rovers. De erg amechtig voetballende Engelse recordkampioen speelde een matige wedstrijd en verloor op de verjaardag van zijn manager Alex Ferguson met 3-2. De Schot, al 25 jaar aan het bewind bij United, had voor de wedstrijd aangekondigd nog drie jaar de scepter te willen zwaaien op Old Trafford.

Nadat de verjaardagsliedjes voor de zeventig geworden Manchester United-coach Alex Ferguson langzaam waren verstomd en de thuisploeg, via Nani en Danny Welbeck, al enige speldenprikjes had uitgedeeld, lag na een kwartier plots de bal op de stip. Voor Blackburn Rovers.

De met een basisplaats, na zijn drie treffers in de 5-0 winst op Wigan Athletic, beloonde Dimitar Berbatov had in zijn eigen strafschopgebied onhandig Christopher Samba neergetrokken en scheidsrechter Michael Dean kon niet anders dan die actie met een penalty belonen. Yakubu zette deze feilloos om in een 1-0 voorsprong voor de bezoekers.

United schrok wakker van de vroege achterstand maar zette de hardhandige ontwaking niet om in constructieve aanvallen. Was het tot de tegentreffer wel erg ontspannen, na de achterstand werd het slordig en onrustig. Grote kansen produceerde het team dan ook niet.

Na de rust was het besef nog steeds niet volledig doorgedrongen tot de ploeg van Ferguson en kwam na vijf minuten in het tweede bedrijf zelfs op een 2-0 achterstand. Vanuit het niets kon Yakubu doorlopen naar David De Gea en de Nigeriaan verschalkte de Spaanse goalie beheerst.

Direct van de aftrap zocht United de aanval en vond ook gelijk de aansluiting. Rafael pikte in het Blackburn-strafschopgebied de bal op en bediende Berbatov. De Bulgaarse spits tikte binnen. Tien minuten later stond het gelijk. Blackburn werd nadrukkelijk onder druk gezet en bezweek. Door slecht uitverdedigen kwam de bal bij Antonio Valencia die Berbatov uitkoos om de 2-2 te maken.

Manchester verzuimde daarna door te drukken tegen de nummer laatst van de Premier League en kreeg tien minuten voor tijd een peperdure rekening gepresenteerd. Bij een spaarzame hoekschop voor de Rovers bewees doelman De Gea nog niet bepaald een heerser te zijn in zijn eigen strafschopgebied. In twee pogingen kon Grant Hanley voor weer een voorsprong zorgen voor de ploeg van Steve Kean (2-3).

Het slotoffensief van Manchester United, om een gelijkspel of winst af te dwingen, kwam op geen enkele manier op gang. Alleen een schot van Phil Jones zorgde nog voor wat gevaar. En een opvallend rustig en stil Old Trafford zag de thuisploeg niet de kans grijpen om voor minimaal een dag de leiding te pakken in de Premier League. Stadsgenoot City krijgt daardoor zondag, op bezoek bij Sunderland, de kans om weer alleen koploper te worden. Foto: VI Images