Heidel durfde het aan met Klopp en Tuchel en staat nu voor nieuwe opgave

Reacties

De nood is hoog bij FSV Mainz 05. De club van Jean-Paul Boëtius en Jeremiah St. Juste kiest voor de architect van de oude glorie om de teloorgang een halt toe te roepen.

Heidel durfde het aan met Klopp en Tuchel en staat nu voor nieuwe opgave
© Pro Shots
Bayern München
Bayern München
5 - 2
FSV Mainz 05
FSV Mainz 05

Redden in Mainz in plaats van rentenieren op Mallorca; Christian Heidel kon ondanks zijn beroerte in 2019 de lokroep van zijn oude club simpelweg niet weerstaan. 'Een nieuwe start met Mainzer voetbal DNA', kopte de club met het nieuws van de rentree van de 57-jarige Heidel als bestuurder.

Heidel keert namelijk terug op de plaats waar hij sinds 1992 met zijn visie had gebouwd aan zijn meesterwerk, dat hij in 2016 achter zich liet om zijn geluk te beproeven bij Schalke 04. De man die aanvankelijk het verkopen van auto's combineerde met zijn werk bij Der Karnevalsverein, had zijn grote stempel gedrukt op de club met een veelgeprezen jeudgopleiding en fraai stadion.

Heidel was ook de man die in 2001 Jürgen Klopp van speler tot trainer promoveerde. De huidige Liverpool-coach bracht Mainz in 2004 naar het hoogste niveau. Heidel was ook de man die in 2009 kort voor de start van het seizoen de onbekende jeugdtrainer Thomas Tuchel als hoofdcoach naar voren schoof. Het leidde tot de gloriejaren van Die 05'er, met onder meer kwalificatie voor Europees voetbal.

Die gloriedagen staan in schril contrast met de huidige barre tijden. Oud-Feyenoorders Boëtius en St. Juste hebben niet kunnen voorkomen dat de club als nummer zeventien aan 2021 begint, terwijl kort voor kerst het Duitse bekeravontuur eindigde met een blamage tegen VfL Bochum.

Heidel schrok van hoe de sfeer is rond de club. 'Ik heb niet veel met sociale media, maar ik heb wel een beeld kunnen krijgen van de stemming. Ik was ook echt geschokt hoe met elkaar wordt omgegaan. Ik heb moeten lezen hoe persoonlijk het wordt gemaakt. Dat ken ik niet van Mainz. Het gaat de verkeerde richting op. Dat wil ik veranderen. Dat is een reden voor mijn terugkeer.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na de kerst volgden de consequenties van de (sportieve) problemen, met de terugkeer van Heidel als eerste stap. Een van zijn eerste beslissingen was het aanstellen van Martin Schmidt. De oud-trainer met eveneens een verleden bij Mainz, moet als technisch manager de verbindingsman worden tussen de clubleiding en de nieuwe coach. Want niet lang na de rentree van Heidel als bestuursvoorzitter werd Jan-Moritz Lichte officieel bedankt en voorlopig vervangen door jeugdtrainer Jan Siewert.

Ongetwijfeld zal er als nieuwe trainer niet iemand komen uit de gevestigde orde in het Duitse trainersgilde. De naam Bo Svensson zingt rond. De 41-jarige Deen, met 122 duels als voetballer voor de club, heeft nog geen trainers-cv om u tegen te zeggen, maar dat hadden Klopp en Tuchel ook niet toen ze door Heidel naar voren werden geschoven.

Eerst wacht de herstart van de Bundesliga. Wonderen worden niet meteen verwacht. Met Bayern München als tegenstander heeft FSV Mainz 05 op 3 januari in elk geval niets te verliezen.

De wedstrijden in de veertiende speelronde van de Bundesliga:


Za 2 jan. 2021

Zo 3 jan. 2021

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.