Heerenveen te sterk voor matig Sparta

SC Heerenveen bleek het minst slecht uit de winterstop te zijn gekomen. Op bezoek bij Sparta hadden de Friezen weinig problemen met de matig spelende Rotterdammers. Het was de tweede uitoverwinning van Heerenveen dit seizoen.

De 4-1 overwinning die na negentig minuten op het scorebord stond, was gezien het wedstrijdverloop zeer geflatteerd. Maar gezien de krachtsverhoudingen is het een terechte uitslag. Heerenveen was te sterk voor Sparta, dat wel heel armoedig speelde.

Al na zeven minuten stond Sparta op achterstand. Nogal schlemielig tikte verdediger Marilia een voorzet van Mika Nurmela achter zijn eigen doelman Frank Kooiman. Tegen die 1-0 vocht Sparta lange tijd. En zonder overtuiging. Slechts een grote kans creëerden de Rotterdammers. Maar het schot dat Regi Blinker op het vijandige doel loste, hield doelman Barry Ditewig fraai uit zijn goal.

Toch kwam Sparta gelijk. Dave van der Meer scoorde knap uit een vrije trap. Maar vlak na die gelijkmaker keek Sparta weer tegen een achterstand aan. Frank Kooiman hield nog fraai een kopbal van Marcus Allbäck uit zijn doel, maar Gérard de Nooijer tikte de rebound simpel binnen.

Vijf minuten voor tijd besliste Anthony Lurling het duel. De Bosschenaar profiteerde van een blunder van doelman Kooiman, die de bal verkeerd uittrapte. Lurling schoof de bal vanaf dertig meter in het lege doel. In de laatste minuut bepaalde Nurmela de eindstand nog op 4-1.

'Ik vind het wel verdiend', oordeelde Heerenveen-coach Foppe de Haan. 'Een gelijkspel had Sparta niet verdiend. Ik vond dat wij de tweede helft hadden gedomineerd. Maar we hadden wel het gelijk, dat we vlak na de gelijkmaker weer op voorsprong kwamen. Toen waren zij geknakt.'