Heerenveen slaat in Groningen toe op de counter

SC Heerenveen heeft aan zeven productieve minuten genoeg gehad om af te rekenen met FC Groningen, dat lange tijd met tien man speelde: 1-3.

In het eerste half uur deden beide ploegen in Groningen weinig voor elkaar onder. In de tien minuten daarna deelde Heerenveen echter drie rake klappen uit aan de thuisploeg. Rajiv van La Parra opende in de 33ste minuut de score met een verwoestend schot. Vier minuten later kwam Heerenveen na een Groninse corner razendsnel eruit. Uiteindelijk rondde Hakim Ziyech de vlijmscherpe counter af, nadat hij Lorenzo Burnet had uitgekapt.

Twee minuten later ging het opnieuw mis voor Groningen bij een aanvallende hoekschop. Deze keer werd Alfred Finnbogason vrijgespeeld. De topscorer omspeelde doelman Marco Bizot, maar zag zijn voorzet vanaf de achterlijn met de armen worden gestopt door Maikel Kieftenbeld, die rood kreeg voor het ontnemen van een scoringskans. Bovendien mocht Heerenveen uiteraard een strafschop nemen, die Finnbogason feilloos benutte.

Maikel Kieftenbeld verlaat teleurgesteld het veld, nadat hij de rode kaart heeft gekregen.

Achttien minuten voor tijd maakte Heerenveen het zichzelf nog lastig, toen Kenny Otigba de doorgebroken Michael de Leeuw onderuithaalde. Ook hij moest daarop met rood vertrekken, waardoor het weer tien-tegen-tien was in Stadion Euroborg. Finnbogason kon in de 77ste minuut zijn elftal na opnieuw een geslaagde tegenstoot naar 0-4 schieten, maar na het passeren van keeper Marco Bizot hield hij geen rekening met Giliano Wijnaldum, die de bal van de doellijn haalde.

In de slotfase redde De Leeuw de eer voor Groningen, door een strafschop te benutten. Stefano Marzo veroorzaakte de penalty, door een overtreding op invaller Género Zeefuik.

SC Heerenveen klimt door de zege naar de vijfde plaats in de Eredivisie, terwijl FC Groningen elfde staat. De Groningers zijn aan een vrije val bezig op de ranglijst en verloren vijf van hun laatste zeven wedstrijden.