SC Heerenveen heeft zondagmiddag ten koste van SC Cambuur de Friese derby gewonnen. Anas Tahiri werd de matchwinner tegen de Leeuwarders.

sc Heerenveen
2 - 1
SC Cambuur
SC Cambuur

Zowel in Heerenveen als in Leeuwarden werd afgelopen week vol enthousiasme toegewerkt naar de kraker in het Abe Lenstra Stadion. Na een kleine tien minuten ging het echter mis in het uitvak. Vanuit daar werd er vuurwerk gegooid richting het thuispubliek en het veld, waardoor scheidsrechter Allard Lindhout het spel enkele minuten moest stilleggen.

Direct na de hervatting sloeg Cambuur vervolgens toe. Alex Bangura vond de diepte bij Jamie Jacobs. De middenvelder bleeft erg rustig, omspeelde WK-ganger Andries Noppert en tikte de 0-1 in het lege doel. Voor de Leeuwarders was het een droomstart, na vijf wedstrijden zonder doelpunt.

Tien minuten voor rust kwam het antwoord van Heerenveen. Bij een voorzet van Anas Tahiri kwam Cambuur-doelman João Virgínia ongelukkig zijn doel uit, waardoor Amin Sarr de gelijkmaker kon binnenkoppen. Even daarvoor had Jacobs juist nog een mogelijkheid op de 0-2 gemist.

In de tweede helft was Heerenveen de bovenliggende partij, maar creëerden beide ploegen weinig grote kansen. In de slotfase bleek de thuisploeg toch het meest doortastend. Calvin Mac-Intosch voorkwam met een knappe ingreep nog een goal van Rami Kaib, maar in de 82ste minuut viel goal alsnog. Anas Tahiri haalde uit, Virgínia leek geen goed zicht op de bal te hebben en kon de 2-1 niet meer voorkomen.

Die zege trok Heerenveen over de streep, onder meer dankzij een goede redding van Noppert. De ploeg van Kees van Wonderen sluit het kalenderjaar zo af op de achtste plaats, met zes punten meer dan nummer negen NEC. Cambuur blijft door de nederlaag in het Abe Lenstra de nummer zeventien van de Eredivisie.