Heerenveen doet prima zaken met zege op ADO

In de strijd om een ticket voor de play-offs heeft SC Heerenveen een flinke stap voorwaarts gemaakt. Concurrent ADO Den Haag werd het kind van de rekening (2-0).

Arber Zeneli zal zich in de eerste 45 minuten ongetwijfeld hebben zitten te verbijten op de Friese bank. Trainer Jurgen Streppel had Michel Vlap de voorkeur gegeven boven de Kosovaarse aanvaller. Vanaf de kant zag Zeneli hoe Heerenveen de creativiteit ontbeerde om de stugge defensie van ADO te verontrusten. Twee dreigende momenten, waarvan één een schot van grote afstand van Yuki Kobayashi, voor het Haagse doel waren het resultaat van een eerste helft met bitter weinig hoogtepunten.

Vroeg in de tweede helft kreeg Zeneli het sein warm te lopen. Tien minuten na rust maakte hij ook zijn entree. Maar de Kosovaar was niet meer nodig om een doorbraak te forceren. Na een actie van Pelle van Amersfoort had Marco Rojas in de 53ste minuut met een kopbal voor de Friese openingstreffer getekend.

De achterstand noopte ADO-trainer Fons Groenendijk tot het inbrengen van verse offensieve krachten. Vleugelaanvaller Elson Hooi en Thijmen Goppel maakten na een uur plaats voor Erik Falkenburg en Melvin Lorenzen. Maar het bood geen soelaas voor de gasten, die nauwelijks gevaar konden stichten.

Een kwartier voor tijd verdubbelde Heerenveen de voorsprong. Rojas was in de 69ste minuut nog net tekortgekomen om na een voorzet van Zeneli te scoren. Maar hij maakte het goed door zes minuten later na opnieuw voorbereidend werk van de Kosovaarse invaller de zege in veilige haven te schieten.

Door het resultaat in het Abe Lenstra Stadion is SC Heerenveen ten koste van Vitesse en PEC Zwolle naar de zesde plaats geklommen. ADO Den Haag blijft steken op de negende plaats, die aan het einde van de rit een seizoen met lege handen betekent. De verschillen zijn klein. Het verschil tussen ADO en Heerenveen is drie punten.