Heerenveen doet goede zaken na nieuwe penaltymisser Leemans

SC Heerenveen heeft zaterdagavond goede zaken gedaan in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. Bij VVV-Venlo ging de formatie van Jurgen Streppel er met de drie punten vandoor: 0-2.

SC Heerenveen had de bal al vroeg in het net leggen, maar dit feestje ging niet door voor de Friezen. Marco Rojas tikte binnen, maar hiervoor had Reza Ghoochannejhad al een overtreding gemaakt. Beide ploegen deelden in de eerste helft wat speldenprikjes uit, maar het leidde in de beginfase niet tot levensgrote kansen.

Na pogingen van Rojas, een vrije trap Arber Zeneli en een afstandsschot van Denzel Dumfries kwam VVV er aan de andere kant gevaarlijk uit. Lennart Thy nam echter veel te veel tijd en hielp de mogelijkheid om zeep. De Limburgers kregen nog binnen het half uur de uitgelezen mogelijkheid op de openingstreffer. Dennis Higler wees namelijk naar de stip na een overtreding van Pelle van Amersfoort op Thy.

Ondanks zijn gemiste strafschop van afgelopen week tegen Sparta Rotterdam nam Clint Leemans opnieuw plaats achter de bal. De 22-jarige middenvelder vond doelman Martin Hansen op zijn weg en miste opnieuw vanaf de strafschopstip. Na de penalty viel er in de eerste helft nog maar weinig te genieten.

Zijn medespelers zijn Martin Hansen dankbaar na de gestopte strafschop.

Na de pauze werden de Limburgers gevaarlijk na een goede actie van Moreno Rutten, maar de rechtsback raakte met zijn poging de lat. Twintig minuten voor het einde werd de ban gebroken door de bezoekers. Ghoochannejhad kopte binnen, nadat hij de bal ietwat gelukkig via Daniel Høegh op zijn hoofd kreeg: 0-1.

SC Heerenveen maakte tien minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde. De ingevallen Nemanja Mihajlovic gooide er een schaar uit en knalde hard binnen: 0-2. Doelman Lars Unnerstall raakte de bal nog aan, maar kon de tweede treffer van de avond niet voorkomen. Door de nederlaag kwam er nog altijd geen einde aan de teleurstellende reeks van VVV. De formatie van Maurice Steijn won voor het laatst een Eredivisie-duel op 4 februari, tegen Feyenoord.

De Friezen deden door de zege goede zaken in strijd om de play-offs om Europees voetbal. Heerenveen bezet namelijk de felbegeerde achtste plaats in de Eredivisie met evenveel punten als het als negende geklasseerde ADO Den Haag. De Limburgers staan twaalfde in de Eredivisie en bevinden zich nog altijd in niemandsland. SC Heerenveen neemt het dinsdag op tegen ADO Den Haag. VVV wacht donderdag een uitduel bij Ajax.