Heerenveen blijft meedraaien in subtop na winst op Excelsior

SC Heerenveen moest diep gaan, maar heeft tegen Excelsior de derde winstpartij op rij geboekt in de Eredivisie. Op bezoek in Rotterdam kwamen de Friezen zaterdagavond op achterstand, maar via Arber Zeneli en Marco Rojas werd deze weggepoetst: 1-2.

Heerenveen beleefde een heerlijke week na de 2-0 winst op PSV en trainer Jurgen Streppel zag dan ook geen reden om zijn basiselftal te wijzigen. Dit betekende dat de zeventienjarige Kik Pierie zijn derde Eredivisie-duel in zijn nog prille carrière speelde. Bij Excelsior kreeg Khalid Karami zijn eerste basisplaats sinds zijn terugkeer bij de Kralingers, dit ging ten koste van Jeffry Fortes.

Waar Heerenveen vorige week tegen PSV nog zo goed begon, keek het tegen Excelsior al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan. Ryan Koolwijk ramde in de achttiende minuut de 1-0 achter doelman Martin Hansen, nadat Heerenveen de bal niet lekker weg kreeg. Toen de rookwolken na de kanonskogel van Koolwijk waren weggetrokken, kwam Heerenveen beter in de wedstrijd.

Een pegel van Ryan Koolwijk is op weg naar het dak van het Heerenveen-doel.

De Friezen zetten het betere spel voor rust niet om in een gelijkmaker, direct na de pauze was het wel raak. De in goede vorm stekende Zeneli profiteerde van een rommelige situatie in de zestien van Excelsior en vond via de binnenkant van de paal de verre hoek: 1-1. Heerenveen bleef na de gelijkmaker beter en beloonde zichzelf twintig minuten voor tijd. Invaller Rojas maakte vanuit een lastige hoek zijn eerste doelpunt in de Eredivisie.

Excelsior probeerde in eigen huis nog voor een punt te gaan door met Mike van Duinen een extra aanvaller in te brengen, maar dit leverde geen resultaat op. Koolwijk was vlak voor tijd nog wel dicht bij zijn tweede van de avond, maar hij kopte van dichtbij op doelman Hansen.

Zodoende is Heerenveen voor in ieder geval een halve dag de nummer drie van de Eredivisie, de club staat op elf punten. Het is voor het eerst sinds het seizoen 1997/98 dat Heerenveen ongeslagen blijft in de eerste vijf Eredivisie-wedstrijden. Excelsior blijft onderaan de middenmoot steken met vier punten. De ploegen treffen elkaar overigens komende week nogmaals, in de eerste ronde van de KNVB-beker (20 september, aftrap 19.45 uur).