Hazard redt blunderende Courtois, Piatek als invaller goud waard

Eden Hazard heeft België naar een overwinning op Rusland geleid bij de start van de EK-kwalificatie. Krzysztof Piatek was goud waard voor Polen.

België
België
3 - 1
Rusland
Rusland

Na een klein kwartier kwam België op voorsprong door het eerste interlanddoelpunt van Youri Tielemans, die tegen Rusland zijn twintigste wedstrijd speelde namens de Rode Duivels. Lang kon België niet genieten van die treffer, want een minuut later stond het alweer gelijk in Brussel.

Een enorme blunder van Thibaut Courtois leidde de 1-1 in. De doelman van Real Madrid, waar hij bezig is aan een zeer ongelukkig seizoen en na de terugkeer van Zinedine Zidane als trainer zijn basisplaats kwijtraakte, zocht de voetballende oplossing en raakte de bal kwijt aan Denis Cheryshev die de bal in het lege doel schoof.

Nadat een inzet van Michy Batshuayi zeven minuten voor rust van de lijn was gehaald door Georgiy Dzhikiya, kwam België in de slotseconden van de eerste helft opnieuw op voorsprong. Na een overtreding op Hazard ging de bal op de stip en de Chelsea-vedette schoot de strafschop zelf binnen.

Lang bleef het 2-1, maar kort voor tijd zorgde Hazard met zijn tweede van de avond voor de definitieve beslissing. Niet veel later kreeg Aleksandr Golovin een rode kaart, waardoor Rusland de wedstrijd met tien man eindigde.

Cyprus is na de eerste speeldag koploper in Groep I. Mede dankzij twee benutte strafschoppen van Pieros Sotiriou werd San Marino met 5-0 verslagen. Eerder op de dag was Kazachstan al met 3-0 te sterk voor Schotland.

Kroatië
Kroatië
2 - 1
Azerbeidzjan

Kroatië bereikte afgelopen zomer nog de finale van het WK, die het met 4-2 verloor van Frankrijk, maar de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic kende een valse start van de EK-kwalificatiecampagne. Op eigen veld kwam de vice-wereldkampioen na negentien minuten op een 0-1 achterstand tegen Azerbeidzjan door een treffer van Ramil Sheydaev. Op slag van rust zorgde Borna Barisic voor de gelijkmaker. Elf minuten voor tijd voorkwam Andrej Kramaric dat Kroatië puntenverlies opliep.

Slowakije
Slowakije
2 - 0
Hongarije
Hongarije

Ook in Groep E werd het duel tussen Slowakije en Hongarije afgewerkt. In de 42ste minuut kwam de thuisploeg op voorsprong door een treffer van Ondrej Duda. Dat leek het winnende doelpunt te worden, maar vijf minuten voor tijd werd het 2-0. Albert Rusnak, die in Nederland voor SC Cambuur en FC Groningen speelde, was de doelpuntenmaker.

Oostenrijk
Oostenrijk
0 - 1
Polen
Polen

In de eerste speelronde van de EK-kwalificatie stonden in Groep G Oostenrijk en Polen tegenover elkaar en in Wenen vreesde de thuisploeg voor spitsen Robert Lewandowski, Arek Milik en Piatek, die dit seizoen allemaal in grootse vorm steken. Lewandowski en Milik begonnen in de basis in het Ernst Happel Stadion, waar het lang 0-0 bleef.

Na een klein uur besloot bondscoach Jerzy Brzeczek van Polen in te grijpen en Piatek te brengen. Dat bleek een gouden zet, want tien minuten later had de spits van AC Milan zijn tweede doelpunt in de nationale ploeg - in drie interlands - binnengekopt.

Noord-Macedonië
3 - 1
Letland
Letland

In dezelfde poule maakte Macedonië indruk tegen Letland. De thuisploeg was in Skopje vooral voor rust veel beter en Letland mocht niet klagen dat het halverwege slechts 2-0 stond. Ezgjan Alioski en Eljif Elmas scoorden namens de thuisploeg. In de 87ste minuut kwam Letland via Vjaceslavs Isajevs ineens terug in de wedstrijd. Het was de aanzet tot een hectische slotfase, waarin Andrejs Ciganiks van de bezoekers zijn tweede gele kaart kreeg en Elmas de eindstand uiteindelijk bepaalde op 3-1.

Israël
Israël
1 - 1
Slovenië
Slovenië

Het duel tussen Israël en Slovenië, die net als Letland, Macedonië, Oostenrijk en Polen deel uitmaken van Groep G, leverde geen winnaar op. In de 48ste minuut zorgde Andraz Sporar voor de voorsprong van de bezoekers, maar zeven minuten later maakte Eran Zahavi er 1-1 van.