De eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK in 2020 is overtuigend gewonnen door Kazachstan. Schotland had geen schijn van kans in Astana, dat sinds woensdag Noersoeltan heet.

Kazachstan
3 - 0
Schotland
Schotland

Kazachstan schoot uit de startblokken en al na zes minuten stond het op voorsprong. Heracles Almelo-speler Alexander Merkel, die zijn tweede interland afwerkte, stuurde Yuri Pertsukh weg met een lange pass en de middenvelder rondde overtuigend af. Vier minuten later volgde de volgende klap voor Schotland, want na een uitstekende steekpass van Islambek Kuat verdubbelde Yan Vorogovskiy de voorsprong van Kazachstan.

Als de bezoekers halverwege nog hoop hadden op minstens een punt, was deze zes minuten na rust als sneeuw voor de zon verdwenen. Baktiyor Zaynutdinov zorgde in de 51ste minuut met een rake kopbal voor 3-0, waardoor de overwinning op dat moment zeker binnen was. De zege op Schotland betekende een droomstart voor Kazachstan in Groep I, waar verder ook België, Cyprus, Rusland en San Marino deel van uitmaken.

Tijdens de kwalificatiecampagne voor het WK van 2018 sprokkelde Kazachstan - dat nooit eerder deelnam aan een EK of WK - in tien wedstrijden slechts drie punten bij elkaar, terwijl het in totaal slechts zes keer scoorde. Schotland liep de play-offs toen mis op basis van het doelsaldo, maar van de goede vorm van destijds was in Noersoeltan weinig meer over. De ploeg van bondscoach Alex McLeish (foto) lijkt nu al een klein wonder nodig te hebben om zich vanuit Groep I te plaatsen voor het EK, maar via de play-offs van de Nations League kan Schotland zich ook nog - voor het eerst sinds 1996 - plaatsen voor de Europese eindronde.

Kazachstan speelt zondag opnieuw thuis zijn tweede wedstrijd in de EK-kwalificatie. Rusland komt dan op bezoek in de Astana Arena. Schotland speelt opnieuw een uitduel. Over drie dagen is San Marino de volgende opponent.