Hattrick-held Rondón loodst West Brom naar subtop

José Salomón Rondón heeft West Bromwich Albion hoogstpersoonlijk voorbij Swansea City geholpen. West Ham United boekte een broodnodige zege ten koste van Burnley, terwijl Stoke City en Southampton elkaar in evenwicht hielden in de zestiende speelronde van de Premier League.

West Bromwich Albion - Swansea City 3-1
Het beeld van de bal die uit een voorzet richting Rondón gaat zal nog tijden door de hoofden van de Swansea-verdedigers spoken. Drie keer kopte de Venezolaan raak in een tijdsbestek van dertien minuten. Bij het eerste doelpunt was Matt Philips de aangever, bij die twee daarna zorgde Chris Brunt voor het voorbereidende werk.

Swansea kwam de drieklapper van Rondón niet meer te boven op The Hawthorns. Bij de bezoekers zaten Leroy Fer en Mike van der Hoorn negentig minuten op de bank. De twee Nederlanders zagen nog wel dat Wayne Routlegde de eer redde namens Swansea, dat vanwege de achttiende plek in degradatienood verkeert. West Brom staat knap zevende.

West Ham United - Burnley 1-0
Op die zevende plek eindigde West Ham vorig seizoen. Sinds de verhuizing naar het London Stadium lijkt alles anders voor The Hammers. Een zeventiende plek en slechts drie thuiszeges in acht competitiewedstrijden; de druk op de ploeg van manager Slaven Bilic was behoorlijk toegenomen in aanloop naar het duel met Burnley.

Aanvoerder Mark Noble zorgde namens West Ham voor de beslissing tegen de promovendus. De captain ging vlak voor rust achter de bal staan na een overtreding van Ben Mee op Winston Reid. Noble miste zijn penalty in eerste instantie, maar bij de rebound was het raak: 1-0. West Ham trok de voorsprong over de streep en klimt zo naar plek vijftien. Burnley doet het iets beter en heeft de dertiende plaats in handen.

Stoke City - Southampton 0-0
Claude Puel, de opvolger van Ronald Koeman bij Southampton, heeft in defensief opzicht de zaken aardig op orde bij The Saints. De ploeg kreeg na koploper Chelsea en Tottenham Hotspur de minste tegentreffers in de Premier League. Ook voor Stoke City was er geen doorkomen aan, al moest de ploeg zich veelal beperken tot verdedigen na een rode kaart voor Marko Arnautovic. De voormalige aanvaller van FC Twente werd halverwege de eerste helft van het veld gestuurd na een overtreding op Sofiano Boufal, die wonder boven wonder de wedstrijd wel uit kon spelen na de aanslag op zijn rechterknie.

Met Virgil van Dijk binnen de lijnen en zonder Jordy Clasie op het veld drong Southampton na rust aan. Kansen kwamen er ook, maar Stoke-doelman Lee Grant hield zijn doel met de hulp van onder anderen Bruno Martins Indi en Erik Pieters schoon. Het gemis van de geblesseerde spits Charlie Austin deed zich voelen bij de bezoekers. Door het doelpuntloze gelijkspel blijven Stoke (twaalfde) en Southampton (negende) voorlopig middenmoters.