Hattrick Hazard helpt Chelsea aan koppositie, averij City

Chelsea is de nieuwe koploper van de Premier League. De ploeg van José Mourinho profiteerde volop van de ruime 5-1 nederlaag van Arsenal bij Liverpool en kreeg nog eens goed nieuws na afloop. Ook titelkandidaat Manchester City had immers punten verloren.

Chelsea - Newcastle United 3-0
Chelsea profiteerde onder aanvoering van de Belg Hazard volop van het puntenverlies dat Arsenal leed tegen het ontketende Liverpool. Bij rust had de ploeg van Mourinho de 2-0 zege volledig te danken aan De Rode Duivel, die door zijn Portugese trainer al de beste jonge speler van de wereld werd genoemd. Na 27 minuten zette Hazard met een schitterende aanname achter zijn standbeen zelf een aanval op. Hij kreeg de bal terug van Branislav Ivanovic en schoot buiten bereik van doelman Tim Krul raak in de verre hoek.

Zeven minuten later werd het 2-0. Ook basisspelers Vurnon Anita en Luuk de Jong moesten aan de kant van Newcastle lijdzaam toezien hoe Hazard de hoofdrol vertolkte. Dit keer ging aan zijn goal een hoogstandje van Samuel Eto'o vooraf. De Kameroener ging in het vijandelijke zestienmetergebied een één-tweetje aan met zijn teamgenoot, die hij met een subtiel balletje achter het standbeen langs een niet te missen kans bood: 2-0. Voor Hazard was het zijn elfde competitiedoelpunt.

Tim Krul moet capituleren. Eden Hazard ontpopt zich tot man van de wedstrijd.

Na de onderbreking consolideerde Chelsea de voorsprong en kon Newcastle geen vuist meer maken. Hazard vergrootte zijn persoonlijke feestje door uit een strafschop zijn (valse) hattrick te completeren. Daarmee was hij de jongste maker van een hattrick voor Chelsea in de Premier League. De strafschop werd gegeven door Howard Webb omdat Mapou Yanga-Mbiwa Eto'o naar de grond hielp.

Omdat de zege geen moment meer in gevaar kwam, wipt Chelsea over Arsenal heen. De voorsprong is nu een punt op de stadgenoot. Manchester City volgt op twee punten.

Norwich City - Manchester City 0-0
City slaagde er bij Norwich niet in de ploeg van basisspeler Leroy Fer en invaller Ricky van Wolfswinkel (68ste minuut) van zich af te schudden. In de eerste helft was Alvaro Negredo het dichtst bij: hij trof de lat. Aan de andere kant scoorde Gary Hooper wel nadat Joe Hart een kopbal van Fer keerde, maar de spits van Norwich stond in buitenspelpositie.

Ook na rust kon City de ban niet breken, waardoor het dure punten verloor in de titelstrijd. De ploeg van trainer Manuel Pellegrini is nu derde met een punt achterstand op Arsenal en twee op Chelsea.

Southampton – Stoke City 2-2
Nummer negen Southampton begon goed aan de thuiswedstrijd tegen het Stoke City van onder meer Erik Pieters en Oussama Assaidi. De thuisploeg kwam al in de zesde minuut op voorsprong. Rickie Lambert scoorde op fraaie wijze uit een vrije trap.

Kort voor rust deed Stoke iets terug. Peter Odemwingie zorgde op aangeven van Adam voor de gelijkmaker. Vervolgens was het wederom Southampton dat op voorsprong kwam door een doelpunt van Steven Davis. Daarna zorgde Stoke echter alweer voor 2-2. Uit de corner van Adam kwam de bal voor de voeten van Peter Crouch, die zijn ploeg op gelijke hoogte kopte. Allemaal in de laatste vijf minunten voor de pauze. Uiteindelijk bleef het daarbij. John Guidetti (Stoke) mocht nog zes minuten meedoen en Jos Hooiveld (Southampton) hoefde zijn opwachting niet meer te maken. Beide ploegen zijn middenmoter, waarbij Southampton in tegenstelling tot Stoke nog wel de aansluiting met de subtop heeft.

Aston Villa - West Ham United 0-2
Het in degradatiezorgen verkerende West Ham United moest tegen middenmoter Aston Villa weg zien te komen bij die onderste plaatsten. De bezoekers waren ook beter, maar in de eerste helft ontbrak het voorin aan scherpte. Na rust werd er al snel wel gescoord door West Ham. De tweede helft was nauwelijks begonnen of Kevin Nolan had er al twee inliggen: 0-2. De aanvoerder van de Londenaren bezorgde daarmee Leandro Bacuna een nederlaag. Villa moest het doen zonder Ron Vlaar, die met een hamstringblessure toekeek. Karim El Ahmadi bleef negentig minuten op de bank. West Ham pakt zo zeer dure punten en hervindt de aansluiting met de middenmoot, zo heeft Villa nog maar twee punten meer.

Crystal Palace – West Bromwich Albion 3-1
Twee debutanten hebben Crystal Palace in eigen huis aan een 3-1 zege geholpen tegen West Bromwich Albion. Zowel Thomas Ince, die overkwam van Blackpool, als Joe Ledley, die werd overgenomen van Celtic, was direct trefzeker voor Crystal Palace. De laatste keer dat twee debutanten in een team tot scoren kwamen in de Premier League was op 15 september 2012, toen Nick Powell en Alexander Büttner dat deden namens Manchester United. De zege kwam niet meer in gevaar, waardoor Palace weer wat lucht heeft in de degradatiestrijd en de opponent van zaterdag op drie punten zet.