Handhaving voor Van der Hoorn en Vlap, dramatische middag Werder Bremen

Werder Bremen is zaterdagmiddag op ronduit dramatische wijze gedegradeerd uit de Bundesliga. In de slotfase van de allerlaatste wedstrijd van het seizoen ging het mis voor de ploeg die sinds 1981 op het hoogste niveau actief was. Tegelijkertijd was er feest voor Mike van der Hoorn en Michel Vlap, terwijl FC Köln dankzij een ontsnapping nog mag hopen.

De situatie onderin was voorafgaand aan de laatste speeldag in de Bundesliga even duidelijk als spannend. Hekkensluiter Schalke 04 was al lang en breed gedegradeerd, daarboven moesten nummer zeventien 1. FC Köln (30 punten), nummer zestien Werder Bremen (31 punten) en nummer vijftien Arminia Bielefeld (32 punten) uitvechten wie de tweede rechtstreekse degradant zou worden, wie de play-offs in zou moeten en wie zich op de slotdag zou handhaven. Het werd een zenuwslopende middag.

VfB Stuttgart
0 - 2
Arminia Bielefeld

De enige ploeg die rechtstreekse handhaving volledig in eigen hand had, was het Arminia Bielefeld van Mike van der Hoorn en Michel Vlap: bij een zege op VfB Stuttgart waren de bezoekers hoe dan ook veilig. Met de beide Nederlanders op de bank (maar met PSV-huurling Ritsu Doan in de basis) kwam Bielefeld tien minuten voor rust echter goed weg, toen de VAR een streep zette door de 1-0 van Sasa Kalajdzic, die buitenspel stond.

Die schrik kwam Bielefeld te boven en na rust liepen de bezoekers weg bij Stuttgart. Fabian Klos benutte na driekwart wedstrijd een strafschop, voordat Doan een paar minuten later de overwinning veiligstelde. Die 0-2 bleek ook de eindstand, waardoor Arminia Bielefeld ook volgend seizoen in de Bundesliga speelt.

Werder Bremen
2 - 4
Borussia Mönchengladbach

Werder Bremen stond aan het begin van de slotdag op een play-offplek met één punt meer en een veel beter doelsaldo dan concurrent Köln. Door de zege van Bielefeld had de thuisploeg zich zaterdagmiddag sowieso al niet meer rechtstreeks kunnen handhaven (al was dat lange tijd natuurlijk niet bekend), maar een zege was desondanks welkom om hoe dan ook FC Köln voor te blijven en dus niet rechtstreeks te degraderen.

Die zege zat er eigenlijk geen seconde in. Al na twee minuten kwam Borussia Mönchengladbach op voorsprong via Lars Stindl, na de pauze stortte Werder helemaal in. Marcus Thuram, Ramy Bensebaini en Florian Neuhaus zorgden uiteindelijk voor een 0-4 zege voorsprong voor de bezoekers. De tegengoals van Milot Rashica (ex-Vitesse) en Niclas Füllkrug kwamen veel te laat. En dus kon Werder Bremen eigenlijk niet meer doen dan hopen dat FC Köln niet zou winnen.

1. FC Köln
1. FC Köln
1 - 0
Schalke 04
Schalke 04

Maar dat gebeurde wel, op dramatische wijze. Tegen het al gedegradeerde Schalke (waar Klaas-Jan Huntelaar ontbrak, mogelijk heeft hij zijn laatste duel als profvoetballer al gespeeld) leek Köln in de 71ste minuut op voorsprong te komen. De 1-0 van Sebastian Andersson viel op het moment dat Werder al op een ruime achterstand stond en zorgde dus voor een groot feest in Keulen, maar de VAR zette er een streep doorheen.

Köln leek dus toch te gaan degraderen, maar een paar minuten voor tijd was het verdediger Sebastiaan Bornauw die de 1-0 alsnog maakte. Deze goal bleef wél staan en bleek de enige treffer van de wedstrijd, waardoor Werder Bremen pas voor de tweede keer in de clubhistorie is gedegradeerd. Alleen in 1979/80 moest de club eveneens een stap terug doen, maar in 1980/81 volgde direct weer promotie. Sindsdien speelden de groen-witten altijd op het hoogste niveau, maar zij voegen zich volgend seizoen bij onder meer Hamburger SV en Schalke, op het tweede niveau dus.