Gudmundsson: 'Ik schoot, want ik kon geen voorzet geven'

Met een hattrick bezorgde AZ-aanvaller Johann Berg Gudmundsson IJsland vrijdagavond een punt in het WK-kwalificatieduel met Zwitserland (4-4). Met name zijn derde goal was er een om in te lijsten.

'Een van de meest verbijsterende optredens ooit van een IJslandse interntational' viel zelfs te lezen in de IJslandse kranten. 'Haha, dat is mooi... Het is ook lekker, mijn eerste hattrick voor het nationale team', constateert Gudmundsson tegenover Voetbal International. 'We begonnen goed, ik scoorde al in de derde minuut, maar zakten daarna terug. We gingen rusten met een 3-1 achterstand en zeiden tegen elkaar dat we kans hadden, als we maar wel die aansluitingstreffer maakten.'

Dat gebeurde helaas voor IJsland niet, aangezien Zwitserland tien minuten na rust al op een 4-1 voorsprong kwam. 'En toen dacht iedereen dat het klaar was. Terugkomen van een 4-1 achterstand met nog een half uur te spelen is nu eenmaal lastig.'

Toch kregen de IJslanders weer wat hoop na de goal van Ajacied Kolbeinn Sigthórsson. Nadat Gudmundsson ook de 4-3 voor zijn rekening had genomen, volgde zijn hoogtepunt in de laatste minuut. Met een fantastisch schot sleepte hij in de negentigste minuut een punt uit het vuur. 'Ik wist niet hoe lang we nog exact moesten spelen, maar ik kon geen voorzet geven.'

'Daarom dacht ik maar, ik schiet gewoon', vervolgt de aanvaller. 'Op het moment dat ik 'm raakte wist ik al dat het een doelpunt werd. Heerlijk, je kunt ook in de herhaling zien dat ik na het schot al ga juichen.'

Dinsdagavond wacht IJsland een thuiswedstrijd tegen Albanië, waarna ook tegen Cyprus (thuis) en Noorwegen (uit) gespeeld wordt. Brazilië is dus weer een optie, weet ook Gudmundsson. 'Iedereen is zó gemotiveerd na de wedstrijd tegen Zwitserland. Alleen het verdedigen moet beter. De aanvallers spelen al lang met elkaar, dus we voelen elkaar goed aan en scoren veel. Vier doelpunten in een uitwedstrijd, dat moet normaal gesproken genoeg zijn voor een overwinning en niet voor een gelijkspel.'

Met tien punten staat IJsland op de vierde plek, samen met Albanië. Zwitserland en Noorwegen staan met respectievelijk vijftien en elf punten eerste en tweede. 'De laatste wedstrijd tegen Noorwegen kan dus een finale worden. Alles kan gebeuren in deze poule', besluit Gudmundsson. (Joost Hofman)