Guardiola lyrisch: 'Haaland zit op het niveau van Messi en Ronaldo'

Pep Guardiola kwam zaterdag met het ultieme compliment aan Erling Haaland, die na zijn dubbelslag tegen Southampton (1-4 zege) al op 44 doelpunten staat in zijn debuutseizoen bij Manchester City. Volgens zijn manager zit Haaland op het niveau van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

Southampton
Southampton
1 - 4
Manchester City

Haaland stond even buitenspel met een liesblessure, maar keerde zaterdag terug en was direct weer belangrijk voor City. Eerst hielp hij zijn ploeg op een 0-1 voorsprong: vervolgens zorgde hij met een wonderschone omhaal voor de 0-3. Met dit doelpunt evenaarde Haaland een Engels doelpuntenrecord van Ruud van Nistelrooij en Mohamed Salah.

Guardiola kan zijn ogen haast niet geloven. 'Onze bazen hebben Erling gekocht voor dit soort wedstrijden', zei de coach. 'We hadden het moeilijk en speelden niet onze beste wedstrijd, maar opeens maakt hij dan een doelpunt. En die tweede goal, dat is haast niet voor te stellen. Een ongelooflijk doelpunt.'

'Erling heeft deze wedstrijd voor ons gewonnen', vervolgde Guardiola. 'We hebben twee geweldige decennia meegemaakt met Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, maar Erling zit op hetzelfde niveau. Hij maakt zó veel doelpunten… Ik ben blij dat hij vandaag weer 65 minuten heeft kunnen spelen en dat hij ons opnieuw kon helpen.'

De Bruyne
Niet alleen voor Haaland werd het een speciale zaterdag; ook Kevin De Bruyne presteerde iets bijzonders. Hij gaf de assist bij de openingstreffer en staat nu op honderd assists in de Premier League. Geen speler haalde die mijlpaal sneller dan De Bruyne.

'Natuurlijk ben ik hier trots op', zei De Bruyne na afloop. 'Er zijn niet veel spelers geweest die dit aantal hebben gehaald. De helft van deze mijlpaal is van mij, de andere helft van de doelpuntenmakers. Het is een mooi moment, maar ik moet gewoon zo doorgaan.'