Grote verrassing: Messi troeft Haaland af als FIFA-wereldspeler van het jaar

Reacties

Lionel Messi is tijdens een speciale ceremonie in Londen uitgeroepen tot The Best FIFA Men's Player 2023. De Argentijn was allesbehalve favoriet, maar troefde zijn laatste twee overgebleven concurrenten Kylian Mbappé en Erling Haaland af. Daarmee prolongeert hij zijn titel van 2022.

Grote verrassing: Messi troeft Haaland af als FIFA-wereldspeler van het jaar
© Pro Shots

The Best FIFA Football Awards zijn sinds 2016 de tegenhanger van die andere grote eretitel; de Ballon d'Or. De wereldvoetbalbond selecteerde in tal van categorieën een aantal genomineerden. Uiteindelijk konden de bondscoaches en aanvoerders van de nationale elftallen, journalisten en fans een stem uitbrengen. Die categorieën telden allemaal voor 25 procent.

De aanvankelijke lijst van twaalf genomineerden werd uiteindelijk teruggebracht naar drie overgebleven kandidaten en op basis van zijn succes bij City was Haaland misschien wel de grote favoriet. De Noor won met de Engelsen de treble, werd topscorer in Engeland en Europa (Gouden Schoen). Uiteindelijk kwam dus toch Messi uit de bus als winnaar, net als bij de verkiezing om de Ballon d'Or. De Argentijn was overigens niet zelf aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. 

De in 2022 behaalde wereldtitel van Messi telde niet mee bij de winst van deze ereprijs. Tussen 19 december, de dag na de finale, en 20 augustus van 2023 won hij samen met Mbappé de titel in de Ligue 1, waar hij ook in het Elftal van het Jaar werd verkozen en uitgroeide tot assistkoning. Mbappé werd topscorer en speler van het jaar. In juli stapte Messi over naar Inter Miami in de MLS, waar hij direct zijn stempel drukte en de Leagues Cup won.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Lionel Messi en Erling Haaland kwamen op evenveel punten uit. Lees hieronder waarom de Argentijn toch won. 

Winnaars The Best FIFA Men's Player

2016 Cristiano Ronaldo Real Madrid, Portugal
2017 Cristiano Ronaldo Real Madrid, Portugal
2018 Luka Modric Real Madrid, Kroatië
2019 Lionel Messi Barcelona, Argentinië
2020 Robert Lewandowski Bayern München, Polen
2021 Robert Lewandowski Bayern München, Polen
2022 Lionel Messi Paris Saint-Germain, Argentinië
2023 Lionel Messi Paris Saint-Germain/Inter Miami, Argentinië
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.