Groot-Brittannië in de ban van matchfixing-schandaal

Groot-Brittannië is in de ban van een matchfixing-schandaal. De National Crime Agency heeft zes mensen gearresteerd onder wie zeker drie voetballers en zaakwaarnemer Delroy Facey, die in het verleden namens Bolton Wanderers nog tien duels actief was in de Premier League.

Groot-Brittannië in de ban van matchfixing-schandaal

De politie, die nauw samenwerkt met de Engelse voetbalbond FA bij een grootscheeps onderzoek, bevestigt dat er arrestaties zijn verricht maar wil in het kader van het lopende onderzoek geen verdere informatie geven.

Het schandaal kwam aan het licht door The Daily Telegraph. Die krant begon een undercoveropname en zocht vorige week contact met een algemeen bekende matchfixer, afkomstig uit Singapore. De Aziaat is inmiddels ook op Britse bodem gearresteerd. Hij zou deel uitmaken van een internationale bende die wereldwijd wedstrijden manipuleert, zo ook in Groot-Brittannië.

Tijdens undercovergesprekken die hier  te zien zijn vertelt de Singaporees onder meer dat het 50.000 pond kost om een wedstrijd in de Britse lagere divisies te manipuleren. De kosten voor het correct voorspellen van een gele kaart zouden lager zijn. Voor vijfduizend pond zou een speler overstag gaan. In een ander filmpje gaf de matchfixer aan uitslagen correct vooraf te kunnen voorspellen. Ook onthulde hij dat louter en alleen het aantal goals per duel voldoende is om flink geld te verdienen.

De matchfixer, die zelf pretendeerde een goksite te hebben, zou deel uitmaken van een bende die zich op de Aziatische gokmarkt richt. De Britse gokmarkt zou niet betrokken zijn en verleent medewerking aan het onderzoek. In Groot-Brittannië wordt nu al gesproken over een van de grootste schandalen van de laatste decennia.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen