FC Groningen heeft ten koste van ADO Den Haag en Willem II het laatste ticket voor de play-offs voor Europees voetbal gegrepen. Excelsior tankte tegen AZ vertrouwen voor de nacompetitie en zo gebeurde er onder de top nog het nodige op de slotdag in de Eredivisie. Bekijk hier het overzicht met zes duels.

ADO Den Haag
6 - 2
Willem II
Willem II

ADO Den Haag had nog een heel kleine kans om de play-offs te halen. Dan moest FC Groningen verliezen en moest er bovendien een verschil van acht goals op de Groningers goedgemaakt worden voor het doelsaldo. Met Willem II kwam wel een aangeslagen ploeg naar de Hofstad. Het was de vraag of de Tilburgers zich na drie nederlagen op rij konden herpakken voor de laatste kans om de play-offs te halen. De start van de bezoekers was erg goed. Via Alexander Isak kwam de bal na een kwartier bij Damil Dankerlui en de rechtsbuiten klopte doelman Robert Zwinkels van dichtbij.

ADO knokte zich terug en kwam na een halfuur op gelijke hoogte via Nasser El Khayati, die raak schoot na goed terugleggen van Tomás Necid. Toch was de hoop op een wonder wel vervlogen, want ADO was niet eens de betere ploeg. Willem II zorgde voor het meeste gevaar en kwam in de 48ste minuut weer op voorsprong door een prachtige knal van Vangelis Pavlidis. Een belangrijke goal voor Willem II, wetende van de achterstand van concurrent Groningen in Emmen op dat moment. Zo leek het een prachtige avond te worden voor Willem II, maar door een fout van Timon Wellenreuther ging het mis. De Duitser werd in de korte hoek verrast door Wilfried Kanon: 2-2.

Het ging van kwaad tot erger bij Willem II. Dankerlui maakte hands bij een vrije trap van El Khayati en kreeg daar zijn tweede gele kaart voor. Bovendien was er door die actie een strafschop voor ADO, die benut werd door El Khayati. Necid gaf de tien Brabanders in de 74ste minuut de genadeklap. Zo kwam de hoop op een wonder wel langzaam terug, zeker toen Lex Immers in de 81ste minuut de 5-2 maakte. Toen waren er nog vier goals nodig. Na de tweede goal van de avond van Necid nog maar drie. Bij die 6-2 hield het echter op, waardoor Groningen het laatste ticket voor de play-offs heeft gegrepen.

FC Emmen
FC Emmen
1 - 0
FC Groningen

FC Groningen moest tegen het veilig gespeelde FC Emmen winnen om Willem II hoe dan ook voor te blijven. De promovendus die eerder deze week de handhaving nog uitgebreid vierde maakte het de Groningers zeker niet makkelijk. In de 27ste minuut viel de 1-0 voor FC Emmen, een mooi afstandsschot van Michael Chacon. Arbiter Pol van Boekel controleerde op aanraden van de VAR via videobeelden nog of er geen overtreding aan voorafging en besloot dat de goal bleef staan. Van Boekel werd door de VAR na ruim een uur opnieuw naar de kant geroepen, dit keer om te checken of er geen hands was gemaakt bij de gelijkmaker van Paul Gladon. Dat bleek wel het geval, zo oordeelde Van Boekel, en de 1-1 werd daarom afgekeurd.

Het afkeuren was goed nieuws voor Kjell Scherpen, die zijn laatste wedstrijd voor FC Emmen speelde. De goalie vertrekt in de zomer naar Ajax en kreeg een kwartier voor het einde een publiekswissel van trainer Dick Lukkien. Vervanger Dennis Telgenkamp hield ook de nul. Veel druk stond er bij Groningen niet meer op in de slotfase, omdat Willem II in Den Haag door zijn hoeven zakte.

Excelsior
Excelsior
4 - 2
AZ
AZ

Excelsior was na 33 speelronden al veroordeeld tot deelname aan de nacompetitie, maar het thuisduel met AZ bood coach Ricardo Moniz wel een mooie kans om verder te schaven aan zijn team. De opvolger van Adrie Poldervaart pakte vier punten in zijn eerste vier duels. Tegen AZ kwam de nummer zestien van de Eredivisie op voorsprong via Jeffry Fortes. Marco Bizot stopte de bal tot twee keer toe bij een Excelsior-aanval, maar werd bij de derde poging geklopt door de gelegenheidsrechtsbuiten. Een rommelige goal, die qua schoonheid niet op kon tegen de gelijkmaker van Teun Koopmeiners. De AZ'er scoorde na een halfuur vanaf ruim twintig meter met een geplaatst schot via de binnenkant van de paal.

Het zwak spelende AZ kwam op schlemielige wijze weer op achterstand. De ingevallen Ricardo van Rhijn raakte de bal totaal verkeerd bij een voorzet vanaf rechts en klopte Bizot. Het werd nog erger voor AZ. Luigi Bruins benutte een strafschop na hands van Albert Gudmundsson: 3-1. Excelsior denderde door en kwam via Emil Ómarsson zelfs op 4-1. Bjørn Johnsen deed nog wat terug namens AZ, maar die goal kon de pijn bij de bezoekers niet verzachten. Excelsior is De Graafschap voorgebleven en heeft zo als nummer zestien op papier een voordeel in de nacompetitie.

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 1
sc Heerenveen

Voor FC Utrecht was de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen een laatste test voor de play-offs. Dick Advocaat moet gefrustreerd hebben geconstateerd dat het achterin opnieuw wankel was bij zijn ploeg. David Jensen zat in de dertigste minuut helemaal mis bij een voorzet van Mitchell van Bergen. Ben Rienstra profiteerde daarvan door binnen te koppen: 1-1. Nog voor rust had Utrecht de schade echter wel hersteld. Willem Jansen kopte raak uit een corner van Simon Gustafson. Ook de aarzelende doelman Warner Hahn zag er bij die goal niet goed uit.

De Heerenveen-keeper was wel kansloos bij de 2-1 die in de 48ste minuut viel. Sander van de Streek plaatste de bal vanaf ruim twintig meter met zijn linker in de kruising. FC Utrecht liet de voorsprong niet meer glippen en nam tien minuten voor het einde zelfs nog meer marge door een goal van Cyriel Dessers.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
1 - 3
Vitesse
Vitesse

Na twee seizoenen in Venlo speelde Lars Unnerstall woensdagavond zijn laatste wedstrijd in De Koel namens VVV. Het werd een deceptie voor de goalie die gehuurd wordt van PSV. Unnerstall viel al vroeg geblesseerd uit en werd vervangen door Delano van Crooy. De reservedoelman kon niet voorkomen dat Vitesse het overwicht nog voor rust omzette in een mooie voorsprong, dankzij de tandem op de rechterflank. Vyacheslav Karavaev plaatste de bal op aangeven van Martin Ødegaard in de 23ste minuut in de verre hoek. Bij de 0-2 in de 38ste minuut waren de rollen omgedraaid. Karaev gaf de bal mee aan de Real Madrid-huurling en die klopte Van Crooy van ver.

Zo tankte Vitesse in de eerste helft vertrouwen op weg naar de play-offs voor Europees voetbal, waar het al voor geplaatst was. Voor VVV stond er weinig meer op het spel, de Limburgers hadden slechts een kleine kans om het linkerrijtje te halen. Peter van Ooijen gaf het thuispubliek in de 68ste minuut nog tenminste een keer reden tot juichen door af te ronden oog in oog met Remko Pasveer. Verder dan die aansluitingstreffer kwam de ploeg van Maurice Steijn, die PEC Zwolle heeft afgewezen, niet. Matús Bero zorgde met de 1-3 voor het slotakkoord bij de nummer vijf van de Eredivisie, die in het weekend al aantreedt in de play-offs voor Europees voetbal.

NAC Breda
NAC Breda
0 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Het was een avond van de wonden likken in Breda, nadat degradatie zondag al definitief was geworden. De hekkensluiter kon de zo trouwe aanhang niet eens troosten met een goal tegen PEC Zwolle. De bezoekers speelden ook zeker niet geweldig in de laatste wedstrijd onder Jaap Stam, die bij Feyenoord de opvolger wordt van Giovanni van Bronckhorst. Onder anderen Pelle Clement was dicht bij een goal, maar een afscheidscadeau kwam er niet voor Stam. Het seizoen van NAC eindigt passend met een bloedeloos gelijkspel in een slechte wedstrijd.