Groepskiller Oranje jaagt tegen Ecuador op opmerkelijk WK-record

Reacties

Het Nederlands elftal won maandagavond na een moeizame wedstrijd toch nog van Senegal. Twee late doelpunten zorgden ervoor dat Oranje foutloos van start ging op het WK in Qatar. De zege was een vervolg van een opmerkelijke reeks.

Groepskiller Oranje jaagt tegen Ecuador op opmerkelijk WK-record
Senegal
Senegal
0 - 2
Nederland
Nederland

Het was voor het eerst in ruim acht jaar dat Oranje weer eens acte de présence gaf op het mondiale eindtoernooi. De laatste keer was in de kleine finale tegen Brazilië in 2014. Toen won Oranje overtuigend (3-0). Jasper Cillessen en invaller Michel Vorm incasseerden geen treffer en de bronzen plak werd mee naar huis genomen.

Dat Louis van Gaal, toen ook bondscoach, de zaken defensief op orde had bleek wel. Tegen Brazilië hield Oranje het doel schoon, maar dat gebeurde in de kwartfinale en halve finale ook al. Tegen Costa Rica en Argentinië bleef het allebei 0-0, waardoor strafschoppen uitkomst moesten bieden. Doordat Andries Noppert maandag tegen Senegal ook zijn doel schoon hield, was het daarom al voor de vierde keer op rij dat Nederland geen tegendoelpunt te verwerken kreeg op het WK.

Wat Van Gaal in 2014 ook bewerkstelligde, was dat hij al zijn groepsduels won. Tegen Spanje (5-1), Australië (3-2) en Chili (2-0) werd gewonnen. Een vervolg van de groepsfase in 2010. Toen werd onder leiding van bondscoach Bert van Marwijk ook geen fout gemaakt in de eerste ronde. Oranje, later op dat toernooi finalist, versloeg achtereenvolgens Denemarken (2-0), Japan (1-0) en Kameroen (2-1).

Door de overwinning op Senegal betekent dat dat Oranje nu zeven groepsduels op het WK achter elkaar heeft gewonnen. Daarmee is een record in zicht gekomen. Als Oranje vrijdag namelijk van Ecuador wint, evenaart het het record van Brazilië. De Goddelijke Kanaries waren twee keer acht groepsduels op rij foutloos. Verder kon geen enkel land een dergelijke serie wegzetten.

Uitslagen Oranje in groepsduels

Jaar Tegenstander Uitslag
2010 Denemarken 2-0
2010 Japan 1-0
2010 Kameroen 2-1
2014 Spanje 5-1
2014 Australië 3-2
2014 Chili 2-0
2022 Senegal 2-0
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.