Groep I: Sigurdsson helpt IJsland aan WK-debuut, Kroatië omzeilt rampscenario

IJsland heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor het WK. Aan de hand van Gylfi Sigurdsson stelde het land de groepswinst veilig met een zege op Kosovo. Andrej Kramaric schoot Kroatië naar de play-offs om een ticket voor de eindronde.

IJsland - Kosovo 2-0
Nadat IJsland vrijdag met 0-3 won in Turkije, kon het de klus klaren in eigen land. Het zegeloze Kosovo kwam op bezoek, maar IJsland had even nodig om de voorsprong te grijpen. Nadat Sigurdsson in de 20ste minuut het enige gevaar liet optekenen met een poging van afstand, scoorde de spelmaker vijf minuten voor rust wel.

Sigurdsson kreeg de bal op de zestien meter en kapte zich fortuinlijk tussen drie Kosovaren door, om vervolgens doelman Samir Ujkani te passeren. IJsland gooide het duel in de 68ste minuut volledig op slot. Voormalig AZ-speler Johann Berg Gudmundsson tikte binnen na uitstekend voorwerk van Sigurdsson.

Door de overwinning is IJsland met 22 punten de winnaar van Groep I. Dat betekent dat het kleine land in Rusland debuteert op het WK, nadat het in 2016 tijdens het EK-debuut vriend en vijand verbaasde door de kwartfinales te bereiken. IJsland is van alle WK-deelnemers uit de geschiedenis het land met de minste inwoners (330 duizend).

Oekraïne - Kroatië 0-2
Kroatië gaf vrijdag in de slotfase tegen Finland de koppositie uit handen (1-1). Daarop volgde het ontslag van bondscoach Ante Cacic en de aanstelling van opvolger Zlatko Dalic. Onder zijn leiding hield Kroatië de WK-droom levend. In de Oekraïense hoofdstad ontspon zich een matig en slordig duel, waarin beide elftallen desondanks op het scherp van de snede speelden.

De thuisploeg nam het initiatief en was gevaarlijk via Marlos en Yaroslav Rakitskiy. Dejan Lovren blokte een gevaarlijk schot van eerstgenoemde, terwijl Kroatië-doelman Danijel Subasic zich bijna verslikte in een poging van Rakitskiy. De grootse mogelijkheid was echter voor Yevhen Konoplyanka, die in kansrijke positie naast kopte na een uitstekende voorzet van Andriy Yarmolenko. Kroatië stelde zich in eerste instantie vrij conservatief op, maar moest in de tweede helft komen.

Dat leverde in de 62ste minuut een cruciale treffer op. Luka Modric slingerde de bal voor het doel en zag Kramaric de bal in verre hoek knikken. De spits groeide uit tot het goudhaantje van de bezoekers, want zeven minuten later trof hij weer doel. Ivan Rakitic verlengde een lange bal bekeken naar de tweede paal, waar Kramaric volledig vrijstaand binnentikte.

De overwinning kwam tot opluchting van de Kroaten niet meer in gevaar. Daardoor eindigen ze met twintig punten op de tweede plek achter IJsland. Dat is een betere eindkwalificatie dan Slowakije, dat voorlopig de slechtste nummer twee van alle groepen is. Dat zou betekenen dat dat land naast een ticket voor de play-offs grijpt.

Finland - Turkije 2-2
Een wedstrijd om des keizers baard tussen twee uitgeschakelde ploegen, die weliswaar genoeg doelpunten in petto had. Turkije was dominant in Turku en kreeg via Oğuzhan Özyakup na een half uur een uitgelezen kans op de openingstreffer. De geboren Zaandammer, geregeld captain van landskampioen Besiktas, miste echter één-op-één met doelman Lucas Hradecky.

Na de pauze was het wel raak voor de Turken. Cenk Tosun rondde uitstekend af na knullig balverlies van de gastheer. Paulus Arajuuri bracht de Finnen vervolgens langszij met een volley. Enkele minuten later legde Tosun alweer zijn tweede in het net, waarmee de spits zijn land de winst dacht te bezorgen. Maar opnieuw gaven de Turken de voorsprong uit handen en daarmee deze keer ook de winst. Joel Pohjanpalo maakte vlak voor tijd de 2-2.