Groep I: Kroatië en Turkije gelijk, Kosovo schrijft geschiedenis

Reacties

Kroatië en Turkije hebben elkaar bij de start van de WK-kwalificatiecampagne in evenwicht gehouden. Omdat ook de andere twee duels in 1-1 eindigden is Groep I daardoor helemaal in balans. De nieuwe voetbalnatie Kosovo schreef in de eerste bindende interland daardoor direct geschiedenis.

Groep I: Kroatië en Turkije gelijk, Kosovo schrijft geschiedenis

Kroatië - Turkije 1-1
Dat Turkije in Zagreb de rust haalde met een gelijke stand, was een klein wonder. In het door een straf voor Kroatië lege stadion was het immers het thuisland dat dicteerde. In de beginfase raakte Mario Mandzukic de paal en Marko Pjaca in de rebound de lat. Even later schoot Luka Modric net naast en raakte Pjaca nogmaals de lat. Nadat ook Mandzukic met een van richting veranderd schot de lat in de weg had zien staan, was het tóch raak. Na een overtreding van Ismail Koybasi op Modric benutte Ivan Rakitic de strafschop.

Kort na die treffer richtte Turkije zich evenwel al weer op. Een van richting veranderde vrije trap van Hakan Çalhanoglu viel zomaar in het Kroatische doel. Zo deed Turkije wat op het EK tegen de Kroaten niet was gelukt: scoren. Daar eindigde het onderlinge duel door een treffer van Modric immers in 0-1.

In de tweede helft hield het gerenoveerde Turkije ook stand. Bondscoach Fatih Terim, die na de teleurstellende uitschakeling op het EK vedetten als Arda Turan en Burak Yilmaz had geslachtofferd, zag dat er niet meer gescoord werd. Daardoor stapten de Turken als morele winnaar van het veld.

Oekraïne - IJsland 1-1
In een leeg stadion ging Oekraïne, inmiddels onder leiding van bondscoach Andriy Shevchenko, op zoek naar eerherstel. De ploeg was op het EK immers roemloos uitgeschakeld in de groepsfase, terwijl het kleine IJsland wél de krantenkoppen haalde. Pas in de kwartfinale riep gastland Frankrijk IJsland een halt toe.

Aan die verhoudingen veranderde in Kiev aanvankelijk weinig, want al na vijf minuten was het raak voor Alfred Finnbogason. Na een carambole via het hoofd van Olexandr Kucher rondde de voormalige spits van SC Heerenveen af: 0-1.

Oekraïne kroop vervolgens door het oog van de naald bij een enorme, dubbele kans voor Jón Bödvarsson. IJsland kreeg vlak voor rust de rekening gepresenteerd voor die misser. Uit een rebound prikte Andriy Yarmolenko immers de 1-1 binnen.

Oekraïne, met PSV-middenvelder Oleksandr Zinchenko in de basis, kreeg in de tweede helft de grootste kans op de overwinning. Yevhen Konoplyanka schoot zijn strafschop evenwel hopeloos naast, waardoor ook hier de 1-1 stand op het scorebord bleef staan.

Finnbogason maakte de openingsgoal.
Finnbogason maakte de openingsgoal.

Finland - Kosovo 1-1
De eerste bindende interland ooit hield voorafgaand aan het uitduel bij Finland de gemoederen al flink bezig. Pas zeven uur voor aanvang kregen Alban Meha, Amir Rrahmani, Herolind Shala, Samir Ujkani en Vitessenaar Milot Rashica toestemming van de FIFA om voor de nieuwe voetbalnatie uit te komen. Voor Valon Berisha volgde dat groene licht zelfs nog eens twee uur later.

Vol goede hoop startte Kosovo aan de WK-kwalificatiecampagne, maar al na achttien minuten moest het eerste doelpunt geïncasseerd worden. Bij een corner kreeg Thomas Lam (ex-PEC Zwolle) de bal bij Paulus Arajuuri die van dichtbij afrondde. Even daarvoor had Leart Paqarada de enthousiaste start van Kosovo nog bijna beloond, maar zijn schot spatte uiteen op de lat. Finland, met voormalig Ajacied Niklas Moisander in de basis, hield vervolgens tot de rust stand.

Na de pauze kon de eerste goal ooit in een bindende interland van Kosovo wél genoteerd worden. Berisha, van wie eerder op de dag dus nog onduidelijk was of hij zou mogen spelen, benutte zijn strafschop feilloos: 1-1. De middenvelder van Red Bull Salzburg, die na negentien interlands voor Noorwegen overstapte, mocht aanleggen nadat naamgenoot Bernard Berisha was neergelegd door Lam. Kosovo-coach Albert Bunjaki gunde in de slotfase Twente-aanvaller Bersant Celina nog een invalbeurt, maar gescoord werd er niet meer. Desondanks haalde Kosovo wel het eerste punt ooit in een WK-kwalificatiecampagne binnen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.