Kosovo door chaos veroordeeld tot 'olympische gedachte'

Reacties

De voorbereiding van Kosovo op de eerste 'bindende' interland onder de FIFA-vlag verloopt chaotisch. Daags voor het uitduel met Finland, dat de start van de WK-kwalificatie markeert, is het nog altijd onduidelijk welke spelers bondscoach Albert Bunjaki mag opstellen van de FIFA.

Kosovo door chaos veroordeeld tot 'olympische gedachte'

De wereldvoetbalbond moet zich nog buigen over het verzoek van een aantal spelers om van voetbalnationaliteit te veranderen. Afgelopen week meldde de FIFA in een verklaring dat ze meer tijd nodig heeft om tot een beslissing te komen. Bunjaki hoopt dat er snel spijkers met koppen worden geslagen, maar de kans dat hij maandag al op volle kracht aan kan treden is nihil. Tot die tijd werkt de keuzeheer met twee lijsten, eentje met vijftien spelers die sowieso inzetbaar zijn en één met elf spelers die nog wachten op toestemming van de wereldvoetbalbond.

Normaal gesproken is het na een officieel optreden voor een nationale ploeg onmogelijk om voor een ander land uit te komen. Een aanvraag voor dispensatie is kansrijk bij het ontstaan van een nieuwe natie, zoals Kosovo in 2008. 'We brengen momenteel alles in kaart', meldt een woordvoerder van de FIFA in gesprek met AFP.

Valon Berisha is een van de spelers die al wel groen licht heeft gekregen vanuit Zürich. De middenvelder van Red Bull Salzburg speelde al negentien interlands voor Noorwegen. 'Alles wat ik bereikt heb, dank ik aan Noorwegen. Het was geen makkelijke beslissing, ik heb er drie tot vier weken goed over nagedacht', aldus Berisha, wiens broer Veton wel zijn interlands blijft spelen voor Noorwegen. Ook Albert Bunjaku, die al uitkwam voor Zwitserland, mag van de FIFA voortaan de kleuren van Kosovo verdedigen. Hetzelfde geldt voor Vitesse-speler Milot Rashica, die net buiten de Albanese EK-selectie viel. Ook Rashica is echter nog in afwachting van het oordeel van de FIFA.

Begin juni won Kosovo met 2-0 van Faeröer in een oefenduel.
Begin juni won Kosovo met 2-0 van Faeröer in een oefenduel.

Andere spelers zitten nog wel in de wachtkamer. Om wie het precies gaat is niet bekend, maar onder anderen Adnan Januzaj heeft weleens laten doorschemeren uit te willen komen voor Kosovo. Ook spelers als Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri hebben Kosovaarse roots.

'Al die spelers die op toestemming wachten speelden hun wedstrijden voor andere nationale teams toen Kosovo nog geen FIFA-lid was. Ze moeten dezelfde kans als iedereen krijgen', aldus Fadil Vokrri, het hoofd van de Kosovaarse voetbalbond. Het team van bondscoach Bunjaki speelt zijn thuiswedstrijden in de WK-kwalificatie voorlopig in het Albanese Shkodra, omdat geen van de stadions in Kosovo nog aan de FIFA-eisen voldoet. De bond hoopt dat in juni 2017 het onderkomen in Pristina speelklaar is.

Door deze nadelige omstandigheden is deelnemen voorlopig belangrijker dan winnen voor het jongste FIFA-lid. 'We staan pas aan het begin van een project. Het doel is om een goed team te bouwen voor de EK-kwalificatiereeks', aldus Bunjaki, wiens ploeg sinds 2014 al tal van oefenduels (die door de FIFA werden erkend) afwerkte. Kosovo kan in elk geval kennismaken met het vereiste niveau, want in Poule I van de WK-kwalificatie stuit ze op liefst vier EK 2016-deelnemers: Kroatië, IJsland, Oekraïne en Turkije.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.